30 iun. 2013

Energia eoliana ar putea acoperi necesarul intregii planete?

Oamenii de stiinta studiaza ipoteza potrivit careia energia obtinuta cu ajutorul instalatiilor eoliene, ar putea acoperi intregul necesar al populatiei planetare.

Energia eoliana
Este vorba mai cu seama, de posibilitatea utilizarii vanturilor de mari inaltimi, al caror potential este remarcabil: in opinia specialistilor, acestea ar putea genera de 100 de ori mai multa  energie electrica decat consumul global, relateaza TM News.

Kate Marvel, de la Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), este coordonatoarea unui proiect dedicat acestei interesante descoperiri, realizand un studiu care subliniaza eficienta turbinelor atmosferice ce pot transforma forta curentilor de aer de la inaltimi mari, in energie electrica.

Rezultatele studiului au condus la concluzia ca energia eoliana obtinuta la inaltimi mari este net superioara celei produse la cote mici de inaltime, sau la nivelul marii, unde sunt utilizate doar vanturile de suprafata.

Utilizand modele matematice dedicate, oamenii de stiinta au demonstrat ca vanturile de suprafata pot genera pana la 400 terrawati, in timp ce la mari inaltimi se pot obtine 1.800 de terrawati.

Necesarul planetar de energie electrica se ridica la numai 18 terrawati, ceea ce inseamna ca vanturile de suprafata l-ar putea acoperi de 20 de ori, iar vanturile de la cote mari, de 100 de ori.

Studiul demonstreaza insa ca pentru a avea efecte globale, elicele destinate producerii de energie eoliana ar trebui sa fie distribuite uniform pe suprafata terestra si nu amplasate in grup, in doar cateva regiuni, precizeaza sursa.

Japonia - Jinichi Kawakami, ultimul ninja in viata (Video)

Se numeste Jinichi Kawakami si este ultimul ninja veritabil, care mai poate fi regasit in Japonia, daca e sa dam crezare materialelor pe care i le-au dedicat diverse agentii de presa interationale.

Cu ceva vreme in urma, AFP publica pe YouTube un video, in cadrul caruia Jinichi vorbeste despre atat de invaluita in mister arta ninja, acelasi material fiind preluat si de presa italiana online, care i-a dedicat un amplu articol in La Stampa.

Jinichi a inceput sa studieze arta vechilor razboinici japonezi inca de la varsta de 6 ani; azi are 64 de ani si pare sa fie ultimul detinator al secretelor legate de o traditie seculara, fascinanta si plina de tainice semnificatii.

"Maestrul Masazo Ishida mi-a fost instructor pana la varsta de 18 ani, cand m-a numit cel de-al 21-lea ninja al clanului Ban, o factiune din Koka. Socoteala nu este tocmai exacta, pentru ca nu a fost niciodata inregistrata si confirmata oficial, dar aceasta este o familie la radacinile careia se afla razboinicul Ban Harimanokami, cu 500 de ani in urma", istoriseste Jinichi.

Practicand de-o viata ninjutsu si devenind la randul sau, de circa 10 ani, instructor pentru cei ce doresc sa se familiarizeze cu practicile razboinicilor japonezi de odinioara, Jinichi povesteste cum a invatat sa se catere pe ziduri, sa manuiasca explozibili, sa reziste fara hrana si apa si chiar sa perceapa zgomotul produs de caderea unui ac pe sol.

O arta menita sa dispara pentru totdeauna?

Desi toate aceste detalii par desprinse din scenariile unor filme cu Bruce Lee, Jinichi explica rabdator, ca un adevarat ninja trebuie sa cunoasca perfect ambientul in care se misca si sa stapaneasca o serie de tehnici deosebite de supravietuire.

"Ninjutsu nu inseamna doar precizie in aruncarea stelelor din otel sau performante in artele martiale, ci e mult mai mult: o zestre uriasa de cunostinte si traditii transmise in secret celor alesi, de sute si sute de ani, care risca sa se piarda, de indata ce eu nu voi mai fi".

Acesta este motivul pentru care Jinichi a creat un muzeu, in cadrul caruia se regaseste o colectie completa de arme care, conform traditiei ninjutsu, se afla in dotarea razboinicului perfect de odinioara.






Stindardele unor tari, in versiune comestibila (Galerie foto)

Stindardele unor tari, prezentate in versiune comestibila, realizate din alimente specifice natiunilor si culturilor respective, reprezinta subiectul galeriei foto de mai jos.

In speranta ca va vor amuza fara sa va dea peste cap dieta de vara, va dorim vizionare placuta:

Australia

Brazilia

China

Franta

Grecia

Italia

Japonia

Liban

Coreea de Sud

Elvetia

Thailanda

Turcia

Marea Britanie

SUA

Vietnam


29 iun. 2013

Sardinia - tinerii care construiesc iahturi cu energie solara

Trei tineri din Sardinia si-au propus sa realizeze iahturi cu propulsie mixta, utilizand carburant si energie solara deopotriva, construite din materiale ecologice, in spiritul respectarii conceptului de minim impact ambiental.

Andrea Columbu, Giovanni Vacca si Mauro Bandini au pus astfel bazele unui proiect ambitios, menit sa lanseze la apa o noua generatie de ambarcatiuni, care ar putea revolutiona universul nautic, relateaza Giornalettismo.

Ideea introducerii unui element inovativ precum "Solar Yacht Technology", in procesul de constructie al acestor ambarcatiuni, porneste tocmai de la avantajele pe care le prezinta utilizarea energiei oferite de panourile fotovoltaice, atat din punct de vedere economic, cat si al impactului ambiental.

Mai mult decat atat: daca proiectul se va finaliza cu succes, productia in serie de astfel de ambarcatiuni, va genera crearea de zeci de locuri de munca la nivel local, intr-o perioada in care problemele generate de criza economica afecteaza din plin si Sardinia, subliniaza sursa.

Etica si tehnologia: robotii trebuie sa se supuna legii?

Isaac Asimov, cu impresionanta sa capacitate de a anticipa evenimente la scara planetara, a dedicat numeroase din scrierile sale, dilemelor de natura etico-legala in sectorul tehnologic de avangarda.

Robotii si reglementarile legii
Masinile devin din ce in ce mai sofisticate, dobandind pe zi ce trece, un grad de autonomie tot mai avansat, astfel incat, capacitatea decizionala a robotilor sau a sistemelor tehnologice de ultima generatie, conduce la ideea stabilirii unor norme legale corelate.

Asimov ilustra cu ani in urma in scrierile sale, trei legi fundamentale ale roboticii, un set de reglementari etice, menite sa garanteze siguranta creatorilor acestor masinarii sofisticate, in procesele decizionale, corelate capacitatilor lor net superioare celor umane:
  1.  Robotul nu poate face rau unei fiinte umane si nici nu poate permite ca, prin neintervenirea sa intr-o anumita situatie, omul sa fie vatamat in vreun fel;
  2.  Robotul trebuie sa se supuna ordinelor exprimate de oameni, in masura in care aceste ordine nu contravin primei legi;
  3. Robotul trebuie sa se apere, in masura in care actiunile sale, corelate acestei legi, nu le incalca pe primele doua.
Desi ambientul stiintifico-fantastic descris de marele scriitor, nu reprezinta un tipar pentru lumea actuala, necesitatea elaborarii unor norme legale menite sa reglementeze functionarea acestor noi instrumente tehnologice, devine din ce in ce mai pregnanta.

Daca robotul se afla in situatia de a decide intr-o fractiune de secunda ceea ce este de facut cand se pune problema salvarii unei vieti umane, in timp ce se abandoneaza o alta, spre exemplu, dilemele etice par sa nu isi gaseasca rezolvarea nici macar dupa secole intregi de filozofie pe marginea acestui subiect.

Este doar o chestiune de timp pana ce omenirea se va confrunta cu necesitatea stabilirii unui dialog strans intre specialistii din diferite domenii de activitate, pentru a pune bazele unei normative legale si in acest sector controversat.

Ingineri, juristi, oameni politici si sociologi, vor trebui sa-si uneasca eforturile, pentru a pune la punct reguli generale, destinate implementarii la nivelul sofisticatelor „creiere” ale sistemelor tehnologice de avangarda, cu obiectivul de a veni in intampinarea unor interese universale, care nu pot fi lasate la voia intamplarii.

Bingo - o viata comprimata in 873 de imagini (Video)

Agentia de publicitate AlmapBBDO, dupa o elaborata munca de cercetare, care a implicat participarea a peste 5.000 de fotografi, a realizat un spot pentru Getty Images, care detine in prezent cea mai vasta arhiva de acest tip din lume.

O viata in 873 de imagini

Este vorba despre un original proiect, care comprima o viata in 873 de imagini (15 imagini pe secunda), timp de un minut, fara a apela catusi de putin la suportul cuvintelor, relateaza Giornalettismo.

Sophie Schoenburg si marcus Kotlhar au lucrat timp de sase luni la acest continut video, selectionand sutele de fotografii si stabilind succesiunea imaginilor, astfel incat sa obtina un tot unitar, sub forma unui veritabil film.

Este vorba de fapt despre un spot publicitar, al carui final il veti descoperi singuri si care istoriseste pe scurt viata unei persoane obisnuite, in locul careia s-ar putea afla oricare din noi, precizeaza sursa.




Paradoxurile consumurilor: pentru prima data in istorie, oamenii produc mai mult peste decat vite

Paradoxurile consumurilor alimentare la nivel global, continua sa dea batai de cap specialistilor: pentru prima data in instoria sa, omenirea a ajuns sa produca mai mult peste decat vite.


Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Earth Policy Institute, in cursul anului trecut, productia de peste s-a ridicat la 66 de milioane de tone, fata de 63 de milioane de tone, cat a inregistrat productia de carne de vita.

Fenomenul se datoreaza indeosebi faptului ca, in ultima perioada, consumatorii prefera sa apeleze la surse mai sanatoase de proteine, astfel incat piscicultura cunoaste o dezvoltare fara precedent.

In paralel, costurile corelate cresterii bovinelor, au reprezentat un factor esential in declinul productiei de carne de vita, pe fondul crizei economice care a afectat intreaga lume, se precizeaza in raport.



Mercedes prezinta: Active Multibeam LED

Mercedes-Benz a anuntat pentru anul viitor, lansarea noii tehnologii Active Multibeam LED - un pas inainte pentru sistemele auto de iluminat.

Mercedes-Benz: sistem Active Multibeam LED

Mercedes-Benz CLS a fost, in 2010, primul autoturism din lume echipat cu faruri dinamice integrale pe LED, oferind toate functionalitatile traditionale de iluminare ale sistemelor xeno.

Noul Classe S este in schimb, primul autoturism la nivelul caruia, toate elementele luminoase adopta aceasta tehnologie, cu o semnificativa reducere a consumului energetic.

Din 2014, compania germana va echipa masinile sale cu Active Multibeam LED, sistemul fiind studiat pentru controlul comportamentului farurilor, cu adaptarea  de mare precizie a luminilor la conditiile de trafic.

Intregul proces de prelucrare a datelor este corelat cu parametrii inregistrati la nivelul unei camere video miniaturale, cu un potential remarcabil, in masura sa efectueze calcule de peste 100 de ori pe secunda.






Cile, peste 50 de mii de volume in biblioteca secreta a lui Pinochet

Cile: Dictatorul Augusto Pinochet, cel ce ordona arderea cartilor in mijlocul strazii si trimitea in inchisoare scriitorii, detinea o biblioteca secreta, cu peste 50 de mii de volume.

Viata literara secreta a lui Augusto Pinochet

Aceasta este o istorie dezvaluita de jurnalistul Juan Cristobal Pena, in cartea sa, La secreta vida literaria de Augusto Pinochet (Viata literara secreta a lui Augusto Pinochet).

Volumul, care a vazut recent lumina tiparului, a devenit deja un best seller in Chile.

In paginile lucrarii sale, jurnalistul descrie modul compulsiv in care Pinochet colectiona carti pe ascuns: nu este vorba despre romane beletristice sau poezii, ci tratate de istorie, geografie sau ideologie marxista.

Colectia, de proportii monumentale, este prezentata precum "un fel de piesa de teatru, in care Pinochet interpreta rolul propriului sau personaj, pentru a-si cladi imaginea unei persoane culte si importante".

"In adancul sufletului insa, Pinochet era constient de mediocritatea sa intelectuala", a tinut sa precizeze autorul cartii, intr-un interviu acordat agentiei France Presse.

28 iun. 2013

Fotografia zilei: Thailanda - ghici cine (mai) vine la cina?

O vizita la templul Tigrilor din Kanchanaburi, Thailanda, ar putea rezerva surpriza unor momente cu totul si cu totul iesite din comun, la ora mesei.

Desi ar putea parea greu de crezut, in aceasta lume indepartata, obiceiurile si traditiile depasesc orice inchipuire, astfel incat tigrul poate lua masa alaturi de un calugar, fara prea multe probleme.

Asa cum se cuvine insa, in imediata vecinatate a templului Tigrilor, felina are dreptul la intaietate chiar si atunci cand hrana nu e tocmai abundenta: Calugarii isi potolesc foamea meditand. Tigrii nu.


David Cameron: Vrem sa trimitem birocratia UE pe linie moarta

Premierul britanic, David Cameron, a anuntat ca Londra intentioneaza sa analizeze regulamentele europene care impiedica procesele de crestere, in vedere eliminarii barierelor birocratice.

David Cameron

In acest scop, va fi creat un veritabil task force, care va studia normele europene ce se demonstreaza veritabile piedici in calea cresterii economice, prin insasi stufoasa birocratie ce caracterizeaza aplicabilitatea lor.

"Vrem sa trimitem pe linie moarta birocratia europeana si sa vedem indeplinit obiectivul simplificarii normelor in UE. Ceea ce se face acum e prea putin si prea lent", a declarat Cameron.

Regulamentele UE au nevoie urgenta de o reforma, pentru a stimula cresterea in Marea Britanie si nu numai", a tinut sa sublinieze premierul britanic.

Otetul de mere, un elixir pentru sanatate?

Se pare ca raspunsul este pozitiv, avand in vedere ca francezii ii dedica volume intregi, Megan Fox si Fergie il recomanda calduros, iar italienii il omagiaza, transformandu-l intr-un element de nelipsit la o masa eleganta.


Nu este doar o moda trecatoare, asa cum ne-au obisnuit pana acum vedetele sa-si impartaseasca opiniile culinare, propunand retete si diete care de care mai originale.

Otetul de mere, in cantitati bine dozate, reprezinta un veritabil elixir de viata lunga, utilizat din cele mai vechi timpuri.

Face bine in anumite tratamente pentru podoaba capilara, ajuta la scaderea febrei, este ideal pentru salate si in regimul de slabire, dezintoxicant si antioxidant.

Specialistii atentioneraza insa ca este recomandata o doza zilnica inferioara a 10 cl, de preferinta diluata cu apa rece.

Ca element tonic pentru piele, se pot lasa la macerat petale de trandafir rosu in otet de mere timp de trei-patru zile, apoi se filtreaza si se utilizeaza diluat, asemenea recomandarii anterioare.

Unghiile de la picioare pot demasca un cancer pulmonar

Profesorul Wael Al-Dekaimi de la Universitatea din California, sustine ca analizand unghiile de la picioare s-ar putea obtine informatii asupra probabilitatii aparitiei cancerului pulmonar.


Potrivit observatiilor sale, efectuate in urma examinarii a 800 de persoane, nicotina prezinta particularitatea de a se depozita in unghiile de la picioare, mai cu seama la nivelul degetului mare, relateaza Il Quotidiano.it.
Datorita faptului ca la nivelul segmentului terminal al membrelor inferioare, cresterea unghiilor este mai lenta, pe durata dezvoltarii lor, au la dispozitie mai mult timp pentru a se transforma intr-o memorie a expunerii la fum.
In urma acestei descoperiri, oamenii de stiinta ar putea pune la punct un test, care sa utilizeze informatiile obtinute pe aceasta cale, pentru a defini cat mai precis cu putinta statusul pacientilor, in ceea ce priveste concentratia de nicotina din organism si in consecinta, al riscului tumorilor pulmonare.
Potrivit sursei citate, ar fi vorba despre 20% din cazurile de tumori maligne la barbati, in ultimii ani inregistrandu-se insa o evidenta crestere a numarului de cazuri si in randurile femeilor.

BigBRAIN - Un atlas digital in 3D pentru creierul uman (Video)

Proiectul BigBRAIN reprezinta o noutate in domeniul stiintific, avansand solutia prezentarii creierului uman intr-un format original, de atlas digital in 3D, deosebit de detaliat.


Descrierea sa a fost publicata in paginile revistei de specialitate Science, intr-un material care dezvaluie potentialul acestui instrument de studiu anatomic, in masura sa ofere detalii microscopice.

"Proiectul a constituit un veritabil tur de forta, care a implicat montajul imaginilor a peste 7.400 de sectiuni histologice, fiecare marcata de propriile sale caracteristici, distorsiuni sau leziuni, in format tridimensional", a explicat profesorul Alan Evans, de la Montreal Neurological Institute - McGill University, Canada - principalul autor al lucrarii.

"Este pentru prima data cand se creeaza un instrument care permite o explorare in 3D a anatomiei citoarhitecturii umane - structura celulara a unui tesut", a tinut sa precizeze specialistul.

Noul atlas face parte din proiectul european Human Brain, ca un element extrem de util in cercetarea neurostiintifica, in contextul revolutionarii hartilor anatomice traditionale.

Sursa: Katrin Amunts et alii, “BigBrain: An Ultrahigh-Resolution 3D Human Brain Model”. Science, 21 giugno 2013



Kinect piloteaza gandacii-cyborg (Video)

Tehnologia Kinect nu isi limiteaza campul de aplicabilitate doar la universul gaming, ci tinde sa exploreze, pe zi ce trece, tot mai multe domenii de activitate.


In afara celui medical, in care Kinect pare sa-si fi castigat deja un loc sigur, iata ca tehnologia motion a casei Microsoft, patrunde si pe taramul robotilor biologici.

Un grup de oameni de stiinta de la North Carolina State University, au realizat un sistem bazat pe Kinect, gratie caruia pot controla gandacii-cyborg, astfel incat sa urmeze un anumit traseu, prestabilit.

Cercetatorii au integrat Kinect la nivelul unei interfate electronice care permite dirijarea unor gandaci din Madagascar, care fac parte din specia cunoscuta sub denumirea stiintifica de Gromphadorhina Portentosa catre o destinatie anume.

Impulsurile transmise prin intermediul Kinect, impun un anumit traseu biobot-ului, cu posibilitatea optimizarii parametrilor necesari pentru dirijarea insectei spre o anumita zona.

Doctor Alper Bozkurt, profesor de inginerie electronica la NCS, a evidentiat faptul ca aceasta realizare face posibila infiltrarea gandacilor in ariile afectate de dezastre, pentru a trasa veritabile harti de acces, utile echipelor de salvare.

In plus, la nivelul unor astfel de bioboti, se pot instala miscrofoane si speakere, pentru a facilita comunicarea cu eventualele victime blocate sub daramaturi, spre exemplu.

Rezultatele obtinute cu ajutorul primelor astfel de sisteme testate, vor fi prezentate in cadrul evenimentului Remote Controlled Insect Biobots Minisymposium, care va avea loc in data de 4 iulie, la Osaka (Japonia).



Concepte absurde in imagini credibile - Improbabilità, by Giuseppe Colarusso

Conceptele absurde sunt de multe ori binevenite in gospodaria artistului, gata in orice moment sa le transforme in izvor de inspiratie pentru surprinzatoare creatii.

Este si cazul colectiei intitulata sugestiv Improbabilità, care poarta semnatura artistului italian Giuseppe Colarusso.

Am selectat din cadrul acesteia, cateva exemple elocvente, care speram sa fie pe placul celor ce iubesc arta vizuala si nu numai.