29 nov. 2014

Lectie de comunicare de la elefanti: coeziune si cooperare

Elefantii emit semnale acustice de joasa frecventa pentru a comunica si a expedia mesaje la distanta - un limbaj care a demonstrat specialistilor cat de avansata este aceasta specie din punct de vedere cognitiv.

In teritoriile salbatice ale Africii, familiile de elefanti comunica "pe limba lor", intr-un mod destul de asemanator celui uman, doar ca mult mai eficient, intrucat nerespectarea semnificatiei semnalelor lansate de lider pot costa viata.

Caitlin O'Connell-Rodwell, biolog si profesor de otorinolaringologie in cadrul Stanford School of Medicine, studiaza de 20 de ani comportamentul elefantilor din padurile africane.

"Semnalele emise de elefanti reprezinta de fapt veritabile "conversatii", bine coordonate, utilizate pentru o buna cooperare in cadrul grupului, in scopul indeplinirii unor obiective mai mult sau mai putin complexe", a explicat O'Connell.

Este vorba in esenta, despre "masura unei societati organizate, marcate de evenimente comunicative cu sens si finalitate bine determinate - semn al unui comportament coerent, orientat catre dirijarea actiunilor, eforturilor si energiei tuturor membrilor grupului spre binele colectiv", dupa cum subliniaza specialista.

Mai mult decat atat, in volumul sau intitulat "The Elephant's Secret Sense", O'Connell evidentiaza capacitatea elefantilor de a comunica prin intermediul vibratiilor subterane generate si receptionate la distanta.

Persoanele lipsite de auz, percep mult mai bine vibratiile, astfel incat, pe baza unor analogii cu modul de comunicare al elefantilor, s-ar putea identifica o serie de solutii tehnologice pe care expertii le-ar putea utiliza la crearea de aparate acustice mai performante, mai eficiente.

22 nov. 2014

Elon Musk despre pericolul numit Inteligenta Artificiala

Elon Musk, cel care a purtat pe culmile succesului casele tehnologice SpaceX si Tesla, nutreste convingerea ca in circa cinci ani, inteligenta artificiala ar putea aduce o multime de necazuri omenirii.

Elon Musk despre pericolul numit IA
Temerile sale nu reprezinta tocmai o noutate: numerosi oameni de stiinta, printre care se numara si Stephen Howking, au lansat de-a lungul anilor avertismente similare, sustinand ca in mod mai mult sau mai putin constient, intr-o buna zi vom produce arme pe care nu suntem in masura sa le intelegem.

Cum orice greseala se plateste, inventivitatea efervescenta in domeniul tehnologic ar putea conduce asadar la crearea unor "jucarii periculoase", dotate cu inteligenta artificiala, care nu vor ezita la un moment dat sa-si intoarca armele impotriva propriilor lor parinti.

Desi oamenii tind sa abordeze subiectul cu un zambet neincrezator asternut pe chip, asa cum ar privi de pilda un scenariu stiintifico-fantastic pe micile ecrane, atentionarile unor personaje prestigioase din peisajul stiintific international, merita desigur luate in seama.

Setea de profit a companiilor producatoare si/sau interesul fara margini al marilor puteri pentru dezvoltarea proiectelor de inarmare cu dispozitive ucigase din ce in ce mai sofisticate, contribuie la ignorarea cu buna stiinta a unor consecinte grave pe care le-ar putea antrena acest fenomen.

Potrivit afirmatiilor lui Elon Musk insa, in numai cativa ani ne vom confrunta tocmai cu un astfel de pericol.

"Riscurile la care se expune omenirea continuand ritmul sau frenetic de exploatare si dezvoltare a solutiilor tehnologice bazate pe super-inteligente digitale sunt mult mai mari decat se crede - in cinci  - maxim zece ani, lucrurile ar putea chiar sa scape de sub control", sustine Musk.

Progresele inregistrate in ultima perioada in domeniul IA sunt cu adevarat impresionante, mai cu seama in conditiile in care oamenii nu accepta limite atunci cand e vorba de explorarea unor teritorii atat de fascinante si de spectaculoase precum cele oferite de acest sector.

"Nu sunt singurul care manifesta ingrijorare din acest punct de vedere, dar desi marile companii care opereaza in acest sector recunosc riscurile corelate, nu sunt dispuse sa-si limiteze activitatile dedicate, sustinand ca sunt in masura sa evite evenimentele nedorite", si-a incheiat Elon Musk sumbrele previziuni.




21 nov. 2014

Emotii pe portativ: Ed Sheeran - o voce care (se) inalta (Video)

Exista partituri, interpretari, piese muzicale, opere si armonii care reusesc sa emotioneze profund, sa rascoleasca intr-un mod unic cele mai adanci unghere ale sufletului omenesc.

Ed Sheeran - Thinking Out Loud
De ce se intampla astfel si cum oare reusesc aceste capodopere pe portativ sa patrunda acolo unde nici macar noi insine nu ajungem cu gandul, e dificil de explicat, dar despre asta am putea sa invatam cate ceva ascultand o voce pe cat de tanara, pe atat de valoroasa: cea a lui Ed Sheeran.

Urmarindu-i evolutia in peisajul muzical international, cu fiecare piesa parca ne incanta tot mai mult, facand astfel incat curgerea melodica a creatiilor sale sa para atat de simpla, atat de firesca si de puternica in revarsarea sa, asemenea unei veritabile forte a naturii.

Sa-l ascultam asadar, cu una din cele mai sensibile creatii ale sale - "Thinking Out Loud" - o impletitura splendida de vis si realitate: