26 ian. 2015

Motorola Moto 360 - in topul celor mai frumoase ceasuri inteligente ale anului

Motorola Moto 360 este unul din primele dispozitive smartwatch bazate pe sistemul de operare Android Wear, al Unchiului Google.

Moto 360 - It's time
Aparitia sa in universul web dateaza inca din luna iunie 2014, dar rafinatul accesoriu tehnologic a fost efectiv lansat pe piata abia de curand.

Este vorba fara indoiala, despre primul wearable care izbuteste sa impleteasca perfect design-ul de calitate cu cele mai pretentioase caracteristici hardware.

Moto 360 - design

Aspectul sau aduce cu cel al ceasurilor traditionale de forma circulara, etaland insa o doza de distinctie aparte, gratie pe de o parte a materialelor utilizate de celebra casa producatoare, iar pe de alta parte, de sofisticatele sale functii in salsa tehnologica.

Moto 360 - aspect
Dotat cu un display LCD Backlit de 1,56 inch, cu o rezolutie de 320x290 pixeli si o splendida rezistenta oferita de ingredientul Gorilla Glass 3 de la Corning, Motorola Moto 360 prezinta un controversat senzor de luminozitate la partea anterioara, care a impus integrarea unei inguste fasii negre la acest nivel - element ce a dat apa la moara cusurgiilor.


Dispozitivul este rezistent la apa si la praf si se mandreste cu o inima-procesor TI OMAP 3, de 512 MB de RAM si 4 GB memorie interna.

Moto 360 este dotat cu doua microfoane, conexiune Bluetooth 4.0 cu suport Low Energy si o baterie integrata de 360 mAh, cu sistem de incarcare wireless.

Motorola Moto 360
Pe fata posterioara, acest nou smartphon care concureaza cu succes pentru un post de frunte in clasamentul dispozitivelor din categoria sa, prezinta un senzor optic menit sa monitorizeze bataile inimii purtatorului. In plus, Moto 360 se mandreste si cu un senzor intern care-si asuma rolul de contoar pentru pasii efectuati in timpul desfasurarii unei activitati sportive sau pur si simplu a unei plimbari in aer liber, menite sa contribuie la arderea caloriilor excesive.


In legatura cu performantele software-ului, Moto 360 se bazeaza pe versiunea 5.0 Lollipop a sistemului de operare al robotelului verde Android Wear, cu o serie de elemente noi ce tin de interfata utilizatorului, printre acestea distingandu-se posibilitatea de a opta pentru notificari in regim silentios sau sporirea luminozitatii pana la un nivel maxim.

Disponibil in trei variante cromatice - negru, maro si gri - Moto 360 demonstreaza un optim raport calitate/cost, fiind lansat pe piata europeana la un pret de 249 de euro - o investitie pe deplin justificata pentru iubitorii accesoriilor tehnologice de acest tip.

20 ian. 2015

Dracusorii din spatele enervarii - cu ce ne luptam fara sa ne dam seama

In afara cazurilor in care constituie o componenta ce tine de contextul patologic al unor afectiuni sau boli care produc dereglari comportamentale, enervarea e o stare care poate fi controlata.

Dracusorii din spatele enervarii
Nu toata lumea insa da importanta acestui aspect, sau pur si simplu isi lasa la voia intamplarii reactiile nervoase in conjuncturi mai mult sau mai putin stresante.

Fara a intra in domeniul explicatiilor stiintifice ale iritarii sau enervarii in general, iata in cele ce urmeaza, o abordare mai putin obisnuita a subiectului, menita sa dezvaluie cat de cat "dracusorii din spatele enervarii", sau cu ce ne luptam deseori, fara sa avem macar habar in miezul carei furtuni ne plasam.

Daca e sa dam ascultare specialistilor in psihologie, enervarea se instaleaza atunci cand subiectul se trezeste implicat intr-o situatie care-i lezeaza propriile interese sau cand este convins ca-i revine sarcina de a face dreptate, de a actiona intr-un scop just.

Desi la prima vedere aceasta stare care da nervii peste cap, ar putea fi considerata justificata in conditiile de mai sus, rabufnirile de acest tip nu sunt specifice tiparului comportamental uman, motiv pentru care a si fost inventata expresia "si-a iesit din fire".

Firea omului pare sa fie tulburata in acest context, de factori care nu au nici in clin nici in maneca cu dreptatea sau cu reinstalarea unor reguli juste, ci cu eternul (si mai putin acceptat de firile sceptice), razboi dintre fortele binelui si ale raului.

Este daca vreti, un mod in care raul incearca sa puna stapanire pe om si-l manipuleaza apeland la cauze aparent oneste, dar care in esenta conduc la o exacerbare conflictuala.

In teorie, omul ar trebui sa fie vesnic linistit, calm, pacific si iubitor - un status care ar deranja teribil fortele raului - iata de ce, "tulburarea sufleteasca"  sau "iesirea din fire", reprezinta o arma teribila indreptata impotriva noastra, a tuturor.

Dar daca raul ar produce enervarea omului pentru o cauza dreapta, atunci nu ar lucra impotriva propriilor sale scopuri? Caci facand un bine isi sapa singur groapa. Iata un element-cheie, care dezvaluie inselatoria aflata la baza enervarilor de orice tip.

Asadar, ori de cate ori suntem pe cale sa ne iesim din fire, oricat de justificat ni s-ar parea acest lucru, sa ne aparam amintindu-ne ca exista un soi de "mesaj subliminal" distructiv in spatele cortinei si ca e mai intelept sa ne controlam nervii.

Mai devreme sau mai tarziu vor iesi la lumina detalii sau informatii care vor plasa intr-o lumina noua intreaga situatie, aducand in prim-plan aspecte pe care initial nu le cunosteam si care ne vor indreptati sa ne felicitam ca ne-am pastrat calmul.

Departe de a atinge perfectiunea comportamentala, omul poate sa se straduiasca zilnic insa sa paseasca pe un drum care sa-l apropie cat de cat de aceasta - o indeletnicire pe cat de acaparatoare, pe atat de rasplatitoare, asadar vant la pupa tuturor celor ce se aventureaza pe marea incercarilor vietii!

12 ian. 2015

O secunda in plus pentru 2015 - e cazul sa ne facem griji?

Anul 2015 prezinta o caracteristica speciala, pentru care informaticienii tind sa-si faca griji: ceasurile atomice se vor opri pentru o secunda, pe 30 iunie, la ora 23:59:59.

O secunda in plus pentru 2015 - e cazul sa ne facem griji?
Desi pentru multe persone aceasta chestiune ar putea constitui doar un flecustet, exista teorii potrivit carora Internetul va inregistra o serie de probleme serioase.

Este vorba despre consecintele asa-numitei "leap-second" si de procedura de sincronizare a ceasurilor terestre cu timpul astronomic - o acrobatie care da mari batai de cap programatorilor.

O secunda reprezinta un interval de timp irelevant pentru fiintele umane, dar  nu si pentru sofisticatele algoritme de calcul ale computerelor.

Desigur, astfel de "ajustari" au avut loc si in trecut, fara sa se inregistreze probleme grave, dar dupa experienta din 2012, cand anumite servicii online precum Foursquare, LinkedIn, Reddit sau Yelp au crolat pur si simplu, ingrijorarile vizand operatiunea din vara lui 2015, au crescut considerabil.

Anumite companii au reusit sa evite necazurile apeland la trucuri specifice, din care cel mai renumit este cel utilizat de Google: leap-smear.

Nu toata lumea dispune insa de resursele si competentele Unchiului G, asadar pentru a evita surprizele neplacute, suntem invitati sa ne abtinem de la expedierea de mail-uri si de la sincronizarea fisierelor in data de 30 iunie 2015, la miezul noptii...