22 apr. 2015

Fericirea oamenilor - influentata de gradul de poluare a mediului in care traiesc

Potrivit cercetarilor efectuate de un grup de oameni de stiinta canadieni de la Trent University, exista o legatura importanta intre gradul de poluare al unui oras si fericirea populatiei acestuia.


Rezultatele studiului au fost publicate in revista de specialitate Jurnal of Green Economics, prezentand date acumulate la nivelul a 14 natiuni europene, relateaza Gaianews.

Specialistii au masurat nivelul de anhidride carbonice in diferite orase, stabilind o relatie intre gradul de fericire declarat de cetatenii acestora si concentratia de gaze poluante prezente in aer.

"Rezultatele sunt deosebit de interesante: aerul curat este asociat unui nivel superior de fericire a locuitorilor dintr-un anumit centru urban", sustin expertii.

Masuratorile si informatiile cuprinse in studiul efectuat, ar trebui comunicate insa oficial autoritatilor din intreaga lume, pentru ca oamenii politici responsabili sa poata adopta masuri in consecinta.

Asistenta medicala, educatia civica, controlul surselor de poluare si multe alte domenii in care s-ar putea interveni fara intarziere, ar putea imbunatati considerabil gradul de satisfactie a populatiei, reducand stresul si poluarea deopotriva, precizeaza sursa.

19 apr. 2015

Miez de primavara - 10 citate de suflet

In miez de primavara, din casa gandului si nu numai - zece citate de suflet pentru mangaierea simturilor, mintii si a acelor sensibile coarde ce vibreaza dinaintea minunatiilor naturii:

Primavara

1. "Primavara... este soarele stralucind peste ploaie si ploaia cazand peste razele soarelui" - Frances Hodgson Burnett (1849-1924);

2. "Primavara este o sarbatoare imensa, la care participa toate elementele naturii" - Victor Hugo (1772-1821);
Mielut la ceas de primavara

3. "Primavara este atunci cand iti vine sa fluieri chiar daca ai pantofii incarcati de namol" - Doug Larson (n. 1926);

4. "Primavara da foc naturii cu trandafiri" - Victor Hugo (1772-1821);

5. "In fiecare opera muzicala trebuie sa gasim ceva din farmecul primaverii" - Robert Schumann (1810-1856);

6. "La fiecare stranut al primaverii apare o noua floare" - Victor Hugo (1772-1821);

7. "Primavara s-a intors. Pamantul este precum un copil care stie poezii" - Rainer Maria Rilke (1875-1926);

8. "Totul rade, totul canta, primavara este sarbatoarea infinitului" - Victor Hugo (1772-1821);

9. "Nu te mira ca vremile sterpe si urate nu dau talente: florile nu sunt ale radacinii, ci ale primaverii" - Nicolae Iorga (1871-1940);

10. "Primavara este un tandru si salbatic mister" - Victor Hugo (1772-1821).

Lacramioare


18 apr. 2015

Magie si tehnologie. Omul la frontiera mutatiilor-surpriza

Atat de multe lucruri se pot obtine in ziua de astazi grazie unui dispozitiv smartphone - de la informatii si pana la cele mai variate servicii - gravitand in jurul aplicatiilor si functiilor inteligente oferite de acest mic accesoriu tehnologic.

Ei bine, lista e impresionanta, garnisita cu cele mai alese condimente, pentru a satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi ale consumatorilor, indiferent de varsta, sex sau pozitie sociala.

Dar numitorul comun al cerintelor celor ce nu-si mai pot imagina viata fara un smartphone in buzunar, ramane acelasi: mobilitatea.

Evolutia impresionanta a factorilor ce tin de universul informatic, a impus un ritm la fel de frenetic oamenilor pentru a se adapta la schimbari, la versiuni de programe noi, la sisteme de operare din ce in ce mai sofisticate, mai complexe, mai stufoase, cu o plaja de aplicabilitate din ce in ce mai larga.

Cei ce nu reusesc sa tina pasul se trezesc etichetati fara pic de mila drept "depasiti", "demodati", sau si mai rau - "obtuzi" sau "fosilizati".

Nu conteaza locul in care te afli sau activitatea pe care o desfasori - un smartwatch expus cu aparenta indiferenta la incheietura mainii sau un smartphone de ultima generatie, constituie astazi un simbol al bunastarii cuplate cu inteligenta tehnologica.

Impactul  noilor tehnologii asupra vietii nostre cotidiene este insa cu adevarat impresionant - e suficient sa ne gandim la modul in care motorul de cautare Google ne-a schimbat potentialul explorativ informational si nu numai...

Ca sa nu mai vorbim de potpuriul fara frontiere al imaginilor din universul online sau publicitar, de comunicarea in salsa social-network si despre limbajul specific adoptat in acest ambient.

E mai bine sau e mai rau? 
Traim o vreme a transformarilor esentiale pentru om, in care timpul si informatia tind sa capete caracteristici elastice, cu repercursiuni asupra propriei noastre existente, impingand lucrurile undeva la frontiera imaginatiei, acolo unde omul sufera pe nebagate de seama, mutatii de o natura imprevizibila si cu atat mai incitanta, ca intr-un roman stiintifico-fantastic pe cale de a fi scris cu litere de-o schioapa in cartea istoriei acestei planete fara seaman - Terra.

12 apr. 2015

Hristos a inviat!

Tuturor cititorilor nostri,

Echipa Galaxia Stiri si Noutati