Chipul Marii Negre este mai schimbator decat s-ar putea crede: marturie stau fotografiile realizate de MODIS, spectroradiometrul amplasat la bordul satelitului Aqua de specialistii de la NASA, care a surprins variatia culorilor apei de-a lungul timpului.
MODIS - Aqua Project Science |
Modificarea culorii acestei intinderi de peste 400 de mii de kilometri patrati de apa, se datoreaza, in opinia oamenilor de stiinta, influentei cromatice pe care o genereaza fitoplanctonul - mioscroorganisme vegetale asemanatoare algelor microscopice, relateaza Giornalettismo.
Aceste formatiuni contin clorofila si reflecta lumina, specialistii catalogand pana in prezent circa 150 de tipuri distincte, care influenteaza culoarea apei.
Marea Neagra vazuta din spatiu |
Inca din anul 2004, NASA semnala prezenta fitoplanctonului in Marea Neagra, ca element generator de "vartejuri" albastre luminoase in timpul zilei.
Fitoplanctonul se regaseste de altfel la baza lantului alimentar a majoritatii ecosistemelor acvatice si genereaza aproximativ jumatate din oxigenul total produs de organismele vegetale ale Terrei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.