Pretiosul tezaur ascuns in deseurile electronice, ignorat de majoritatea tarilor, fie ele producatoare sau consumatoare, este constituit din milioane de tone de metale rare, care ar putea fi recuperate de pe urma unei gestiuni mai atente a acestor resurse.
Abandonate indiferentei generale, metalele pretioase valorand miliarde, sfarsesc la gropile de gunoi ale marilor orase, intr-un flux continuu, denumit in limbaj semi-argotic "e-waste" sau, mai pe romaneste, tehno-risipa.
Deseuri electronice |
Desi pana in prezent nu au fost propuse programe bazate pe solutii concrete, s-ar putea face mult in aceasta directie, apreciaza Webnews.
Potrivit datelor comunicate de Organizatia Natiunilor Unite, producatorii de dispozitive electronice de pe piata europeana, utilizeaza circa 320 de tone de aur si peste 7.500 de tone de argint in fiecare an, pentru productia de tablet, smartphone si notebook.
Aceste cantitati de metale pretioase inseamna de fapt aproximativ 21 de miliarde de dolari pe an, adaugati la economiile respectivelor tari producatoare.
Aruncand o privire asupra datelor corespunzatoare deseurilor electronice rezultate in urma evolutiei rapide pe care o cunoaste acest sector, se constata ca metalele pretioase care ar putea fi recuperate, insumeaza o cantitate de 50 de ori mai mare decat cea garantata de extractia unei tari precum Ghana, vanata de multinationale pentru bogatiile sale.
Potrivit sursei citate, circa un milion de tone de resturi electronice se acumuleaza anual in tarile Africii Occidentale, printre acestea numarandu-se Benin, Coasta de Fildes, Ghana, Nigeria si Liberia, cu consecinte ambientale de neimaginat, daca se tine cont ca aceste deseuri contin si cobalt sau paladiu.
E-waste constituie asadar o oportunitate, dar si o amenintare in acelasi timp: in prezent se recupereaza doar 15% din ceea ce se arunca la gunoi.
Potrivit aprecierilor Comisiei Europene, daca s-ar reusi reciclarea macar pe jumatate a materialului plastic si metalelor din computere si telefoane mobile, s-ar putea economisi 5 kilowati pe ora de energie electrica, peste 3 milioane de barili de petrol si aproape 2 milioane de tone de emisii de CO2.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.