Oamenii de stiinta de la Harvard University si California Institute of Technology, au realizat un mic Frankenstein acvatic din silicon si celule cardiace prelevate de la soareci, dand astfel nastere unei creaturi botezate "Meduzoid".
Meduzoid |
Denumirea este cat se poate de sugestiva: creatura pare o meduza si se unduieste in apa asemenea acesteia, dar a fost "adusa la viata" cu ajutorul unui impuls electric, asa cum se intampla si in romanul semnat de Mary Shelley, relateaza Gaianews.
Echipa de cercetatori a publicat rezultatele experimentului in paginile revistei Nature Biotechnology, cu intentia de a demonstra ca este posibila crearea unor entitati similare formelor de viata biologica, replicand structura si functiile unor vietati simple precum meduza.
Meduzoidul ar putea constitui insa pe viitor, un punct de plecare pentru realizarea a noi dispozitive terapeutice obtinute din substante organice, printre care s-ar putea numara si generatii noi de pacemaker, in masura sa fructifice proprietatile sale pulsatile.
"Incercam sa dezvoltam instrumente menite sa imbunatateasca perfirmantele obtinute cu ajutorul tehnologiilor biomedicale, astfel incat sa reusim sa "depanam" o inima cu probleme", a explicat John Dabiri, coordonatorul proiectului.
Specialistii au creat meduzoidul din celule cardiace capabile sa dezvolte functia de pompare si au utilizat o membrana din silicon pentru a asigura structura elastica a sistemului.
Acoperind succesiv "carcasa" cu o proteina, dupa modelul schematic ai muschilor unei meduze, au verificat ulterior miscarile meduzoidului in mediu lichid, dupa aplicarea unui impuls electric de activare, dar obiectivul lui Dabiri este acela de a crea o versiune care nu necesita o sursa externa de energie.
Acesta ar reprezenta intr-adevar, un pas important pe drumul catre crearea unui organ vital - inimile artificiale actuale sunt pasive si au nevoie de o incarcatura electrica pentru a fi impulsionate, precizeaza sursa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.