11 iul. 2013

Terminator T-1000, plamadit acasa, cu o imprimanta 3D (Video)

Structura metalica a personajului Terminator T-1000, adversarul lui Arnold Schwarzenegger din filmul Terminator 2, a fost reprodusa cu succes in laborator, gratie unei imprimante 3D.

Specialistii de la North Carolina University au realizat un material alcatuit din picaturi microscopice de metal lichid, care ar putea fi utilizat in numeroase domenii.

Unul dintre acestea, ar fi crearea de fire metalice care ar putea fi integrate in circuite electronice.

Imprimanta 3D a devenit deja o tehnologie la indemana, avand in vedere ca pretul unui astfel de dispozitiv nu este prea piperat, in comparatie cu ceea ce ofera (circa 1.000 de dolari in Statele Unite).

Doar ca pana in prezent, materialul utilizat a fost doar plasticul.

Metalul lichid reprezinta asadar o noutate absoluta: este vorba mai exact, despre o combinatie speciala, de Galiu si Indiu care, in contact cu aerul, se intareste si isi mentine forma la temperatura camerei.

Picaturi de metal lichid
Specialistii au creat initial o structura 3D, suprapunand picaturile microscopice de metal lichid si observand cum acestea se "prind" una de alta, dar isi pastreaza forma, fara a alcatui un tot unitar sub forma de picatura mai mare.

Ulterior, gratie unei tehnici speciale, picaturile au fost injectate intr-un burduf de plastic, cu forma specifica, pentru ca, dupa inlaturarea polimerului, sa se obtina o structura din metal lichid, cu forma dorita.

Desi materialul este deocamdata mult prea costisitor ca sa inlocuiasca plasticul utilizat de imprimantele 3D, specialistii apreciaza ca este doar o chestiune de timp pana ce se va ajunge si la aceasta performanta.

De aici si pana la crearea unui organism cibernetic, alcatuit din metal lichid, luand forma unei persoane sau a unui obiect, ar mai fi insa cale lunga de strabatut, dar multe filme fanteziste si-au regasit, de-a lungul timpului, corespondentul in realitate, gratie tehnologiilor avangardiste.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.