12 iul. 2013

Rusia, agentii secreti opteaza pentru masina de scris

Agentii secreti rusi nu mai apeleaza la tehnologie pentru transmiterea de mesaje importante: vechea masina de scris este mai sigura, iar suportul de hartie, mai de incredere decat cel digital.

In epoca in care scandalul Datagate a facut deja inconjurul lumii, Rusia se intoarce la metodele de comunicare de odinioara, dispunand achizitionarea de masini de dactilografiat, pentru agentii sai secreti.

FSO (Federal Protective Service) a investit 490 de mii de ruble (aproximativ 11.500 de euro), in achizitionarea a 20 de masini de scris electronice, modelul Triumph Adler Twen 180.

Adio computere, programe sofisticate de intelligence, Internet, dispozitive smartphone, tablet de ultima generatie, sisteme superevoluate de criptografie si tot ceea ce face ca informatia sa calatoreasca in timp real pe tot globul - masina de scris le bate pe toate.

In realitate, expertii rusi sustin ca vechiul instrument de scriere nu a fost nicicand abandonat: Vladimir Luzenko, fost membru KGB, aminteste ca "Stalin pretindea ca documentele top secret sa fie scrise de mana, in unic exemplar".

"Asa cum ne-a demonstrat recent cazul Snowden, o astfel de masura se impune azi, mai mult decat oricand - pentru documentele de o importanta speciala, e mai intelept sa se foloseasca masina de scris, decat un computer", sustine Luzenko, fara a omite insa ca, tehnologia isi are avantajele ei de necontestat, iar un agent bine pregatit, stie exact cand este cazul sa apeleze la ea si cand nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.