7 dec. 2012

Siria: armele chimice sunt pregatite. Dezbatere la nivel inalt SUA-Rusia

Dupa mai bine de 20 de luni de lupte si peste 40 de mii de morti, razboiul sirian a ajuns la portile Damascului, de unde coloanele de fum se inalta amenintatoare spre cer.

Hillary Clinton si Sergey Lavrov
Exploziile cutremura capitala, iar functionarii americani anunta ca fortele armate fidele lui Assad au pregatit armele chimice pe baza de nerve agents, fiind gata sa incalce asa-numita "linie-rosie" trasata de presedintele Statelor Unite, Barack Obama, relateaza Ticino News.

Ingrijorarea a cuprins si celelalte state ale lumii: la Dublin, s-a desfasurat de urgenta, o intalnire intre sefii diplomatiilor Statelor Unite si Rusiei, Hillary Clinton si Sergey Lavrov, oaspeti ai mediatorului international pentru Siria, Lakhdar Brahimi.

"Nu au fost luate nici un fel de decizii vizand sanctionarea Siriei, dar Clinton si Lavrov au confirmat acordul de a lucra impreuna la acest caz", a sintetizat Brahimi discutiile.

In limbaj diplomatic, acesta este un semnal ca Moscova se pregateste pentru etapa "post-Assad", demonstrand o deschidere catre dialog si colaborare cu Washingtonul, indicand un consens general asupra respingerii perspectivei unor grupuri radicale care ar putea prelua roluri cheie la nivelul institutiilor siriene dupa Assad.

Este vorba asadar despre planuruile comune ale Statelor Unite si Rusiei, de izolare a unor astfel de grupuri, inainte de "cantecul grasanei".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.