Specialistii de la Stanford au realizat primul tranzistor biologic - o componenta pe baza de ADN, gratie careia se va putea da startul crearii computerelor vii de maine.
Cel putin aceasta este concluzia care se desprinde din materialul publicat de La Stampa, in legatura cu ultimele performante obtinute de oamenii de stiinta din cadrul prestigioasei institutii californiene.
Cand Charles Babbage a desenat primul calculator, in secolul al XIX-lea, si l-a imaginat sub forma unor angrenaje mecanice, prevazute cu chei pentru controlul informatiilor.
Astazi, computerele utilizeaza tranzistori realizati cu semiconductori super-tehnologici, dar viitorul acestei aparaturi este, fara indoiala, biologic.
"Locul componentelor electronice va fi preluat de material genetic, o solutie care va permite computerelor biologice sa studieze si sa reprogrameze sisteme vii, monitorizandu-le si imbunatatindu-le activitatea", explica Drew Endy, de la Stanford.
"Potentialul aplicatiilor unui astfel de proiect este limitat doar de fantezia cercetatorului", a adaugat coautoarea studiului, Monica Ortiz.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.