14 iun. 2012

Rio de Janeiro - Planeta a devenit prea mica pentru noi?

La distanta de 40 de ani de la primul Earth Summit, desfasurat la Stockholm, Rio de Janeiro gazduieste evenimentul international dedicat echilibrului intre cresterea economica si protectia mediului, la nivel planetar.

Planeta victima a consumismului si exploziei demografice
Oamenii de stiinta au decis sa deschida lucrarile summit-ului, lansand un avertisment cu privire la cresterea demografica inregistrata in ultima perioada, precum si la curba ascendenta a consumismului corelat, fenomene pe care guvernele lumii continua sa le ignore, relateaza Giornalettismo.

Conferinta ONU asupra desvoltarii sustenabile risca insa sa se concluzioneze din nou fara adoptarea unor masuri concrete, menite sa aduca schimbari constructive in acest context.

In randurile participantilor la eveniment, sositi din 190 de tari, nu se numara nici David Cameron, nici Angela Merkel, si mai mult ca sigur, nici Barack Obama - ochii observatorilor sunt atintiti de aceasta data asupra economiilor emergente, in special a celor din Brazilia, Rusia, China si India.

Organizatorii nu se asteapta la derularea efectiva a unor tratative presarate cu restrictii juridice, dar vocile care se inalta din mai multe colturi ale lumii vizand necesitatea initierii unui amplu proces de reechilibrare a factorilor care asigura dezvoltarea sostenabila, nu mai pot fi ignorate.

Pornind de la controlul productiei si consumurilor si continuand cu elaborarea unor planuri de actiuni sprecifice in zone strategice, in care se concentreaza rezervele de apa, hrana si energie, se cauta o cale de stabilii principii comune pentru a analiza obiectiv explozia demografica si consumul excesiv de resurse.

Potrivit unui recent raport elaborat de Living Planet, necesarul de resurse naturale s-a dublat fata de nivelul la care se prezenta in anul 1996 si este cu 50% mai mare decat capacitatea de regenerare planetara, in timp ce procesul continuu de crestere a populatiei globului se indreapta vertiginos catre 9 miliarde de persoane in 2050, precizeaza sursa.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.