3 sept. 2013

Peru: drone pentru monitorizarea siturilor arheologice

In Peru, taram a numeroase marturii arheologice ale civilizatiei incase, specialistii apeleaza la tehnologii noi, pentru eficientizarea supravegherii siturile arheologice.


Este vorba, pe de o parte, de activitatile de cartografiere a zonelor de interes major in acest context, iar pe de alta parte, de supravegherea ariilor protejate, cu ajutorul unei veritabile flote de drone.

Micile zburatoare telecomandate se demonstreaza optime instrumente pentru survolarea siturilor arheologice, in vederea prevenirii furturilor de fragmente valoroase din aceste arii, sau a blocurilor de piatra, pentru a fi utilizate ulterior ca material de constructie.

Dronele sunt eficiente si in depistarea intrusilor de orice fel, animale sau persoane cu eventuale intentii distructive.

Zburatoarele tehnologice par sa castige tot mai mult teren in lumea proiectelor civile si comerciale, in multe tari ale lumii.

"Dronele prezinta avantajul unor costuri rezonabile, cuprinse intre 400 si 500 de dolari si se demonstreaza instrumente extrem de eficiente pentru conservarea bunurilor culturale", a declarat arheologul Ana Maria Hoyle, de la Ministerul Culturii din Peru.

"Gratie acestor dispozitive, se intocmesc rapid harti tridimensionale de mare precizie, se poate impiedica distrugerea unor obiective arheologice deosebit de valorose, de catre cautatorii de cuart si se evita extinderea suprafetelor agricole in zonele protejate", scrie Gaianews.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.