17 iun. 2012

Somalia - raze de speranta (Galerie foto)

Gruparea Al-Shabaab a inceput sa se destrame dupa ce a pierdut sprijinul populatiei locale, iar situatia pare sa se destinda treptat in Somalia, raze de speranta pentru o viata ceva mai linistita ivindu-se la orizontul somalezilor.


Capitala pare sa-si piarda dreptul deloc de invidiat, de a mai fi considerata orasul cel mai periculos din lume, titlul disputandu-se in prezent intre Bagdad si Ciudad Juarez, relateaza Giornalettismo.

Seceta care a facut zeci de mii de victime, a luat si ea sfarsit si aerul de pace care planeaza parca asupra Somaliei, nu a mai fost gustat din 1991, anul in care s-a evaporat ultimul sau guvern.

Mogadishu si periferiile sale cunoaste o promitatoare perioada de "relaxare", care favorizeaza deschiderea scolilor, restaurantelor si orice alt gen de activitate care ar putea atrage consumatori, iar valorile imobiliare se inscriu pe o curba ascendenta in anumite zone ale capitalei somaleze.

Optimismul nu este insa instalat pe deplin, amenintarea Al-Shabaab ramanand concentrata in imediata vecinatate a portului Kisimayo, insfacand cu aviditate localitatile Wahbo si El Bur, abandonate in mod inexplicabil de soldatii etiopieni si de somalezii gruparii paramilitare Ahlu Sunna.

La restrangerea zonelor controlate de Al-Shabaab, au contribuit in mare masura, trupele Uniunii Africane, alaturi de cele ale Keniei, care au exercitat presiuni din Sud si din Vest, in timp ce initiativa americana de a oferi milioane de dolari in schimbul liderilor gruparii extremiste, s-a dovedit de o rara eficacitate.

Proiectul organizarii alegerilor pentru data de 20 august prinde asadar contur, iar somalezii spera sa se poata prezenta in sfarsit la urnele de vot fara sa se simta amenintati, nazuind la formarea unui guvern propriu, in vremuri in care guvernarea in sine reprezinta totusi o sarcina extrem de dificil de indeplinit.

Gustul pentru intrigi si optiuni extremiste inca nu s-a estompat din zona, iar interesele tarilor mai mult sau mai putin apropiate, arunca umbra unui mare semn interogativ asupra viitorului Somaliei, concluzioneaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.