25 aug. 2012

David Sacks: Silicon Valley e pe duca

David Sacks, CEO Yammer, la doar cateva saptamani dupa cesiunea grupului catre Microsoft, estimeaza ca Silicon Valley isi va gasi sfarsitul curand, pe fondul riscurilor crescute in afaceri si a dificultatilor intampinate in procesul de dezvoltare.

Silicon Valley by night
In opinia lui Sacks, Silicon Valley se apropie de un final trist, apusul fiindu-i anuntat tocmai de ambientul sufocat si sufocant, care caracterizeaza in prezent ansamblul, relateaza Webnews.

Afirmatia lui Sacks nu reprezinta un semnal de alarma, ci soseste sec, asemenea unei simple constatari, un mod de a descrie acel context in care cei mari beneficiaza de oportunitati sporite, in timp ce pentru cei mici, sectorul ofera doar riscuri cu nemiluita.

Nu ar fi vorba in esenta despre o apocalipsa a mediului de afaceri, ci de un proces de transformare ireversibil absolut normal, care marcheaza evolutia activitatii in gigantica matrice tehnologica.

David Sacks si-a lansat teoria prin intermediul propriului profil detinut pe Facebook, atragandu-si la iuteala dezaprobarea din partea lui Marc Andersen, care si-a exprimat in repetate randuri increderea in resursele de care dispune Silicon Valley.

Sacks sustine ca pentru a patrunde in acest sector cu o noua companie, in prezent s-ar impune trei conditii esentiale - fara indeplinirea concomitenta a acestora, nici o idee, nici un grup si nici un investitor nu ar fi cu adevarat in masura sa se impuna pe piata:

  1. Identificarea unei idei pe care marii jucatori de pe scena tehnologica au ignorat-o, astfel incat sa se poata actiona liber, independent, cel putin intr-o faza initiala, fara a intanpina obstacole concurentiale in cale;
  2. Cel putin 5 milioane de dolari la dispozitie pentru investitia initiala, cu obiectivul de a pune in miscare o masinarie rapida si eficienta, capabila sa obtina la iuteala autonomie si posibilitati de dezvoltare;
  3. Construirea unui mecanism care din punct de vedere legal sa se afle la adapost de atacurile marilor grupuri rivale, in momentul in care acestea se vor lansa in strategii de eclipsare si distrugere inca din fasa a unui new-entry in sector.
In replica, Andersen tine sa precizeze ca atata timp cat omul traieste, oportunitatile traiesc si ele,  creativitatea neavand limite, astfel incat orice idee buna trebuie privita ca o oportunitate.

In opinia sa, universul start-up este mai deschis catre noile talente, asadar dispune deja de sansa de a fructifica o serie de capacitati, resurse de ingeniozitate si intuitie care le scapa printre degete gigantilor tehnologici cu sisteme de recrutare rigide, lente si birocratice.

Cele doua puncte de vedere, atat de diferite, invita insa deopotriva la reflectie asupra capacitatilor de business in general, intr-un moment in care situatia economica globala impune prudenta in fata cutezantei si analiza temeinica inaintea spiritului intreprinzator, subliniaza sursa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.