Google a anuntat introducerea, incepand de luni, a unui algoritm special, la nivelul propriului motor de cautare, menit sa penalizeze site-urile pentru care se inregistreaza cel mai mare numar de solicitari de takedown pentru piraterie.
Cu aceasta initiativa, grupul din Mountain View demareaza propria cruciada impotriva pirateriei, pentru a raspunde acuzatiilor potrivit carora motorul de cautare conduce traficul catre industria virtuala care violeaza drepturile de autor, informeaza Webnews.
Specialistii Unchiului G, au intervenit asadar asupra algoritmului care se afla la baza afisarii rezultatelor in motorul de cautare, aducandu-i o serie de modificari care asociaza ranking-ului un numar ulterior, reprezentand cererile de takedown recunoscute oficial, penalizand in consecinta site-urile care nu respecta legea copyright-ului.
Lista cererilor de takedown a fost deja publicata si poate fi consultata accesand platforma dedicata, pe Google Transparency Report, la nivelul careia se inregistreaza in prezent putin sub 300 de mii de solicitari oficiale, cu un grafic care prezinta o spectaculoasa curba ascendenta.
"Masura va contribui la imbunatatirea serviciilor de afisare a rezultatelor la nivelul motorului de cautare Google, acordand prioritate site-urilor care ofera servicii muzicale sub licenta, respectand legea copyright-ului si platind artistilor ceea ce li se cuvine", saluta Recording Industry Association of America (RIAA) initiativa grupului din Mountain View.
Ce se va intampla insa cu YouTube?
In miezul acestei povesti, se afla insa un punct vulnerabil, care se numeste YouTube: un element controversat care ridica un mare semn de intrebare asupra strategiei anti-piraterie adoptate de Google.
In ecosistemul distributiei de continuturi muzicale online, YouTube ocupa un loc marcat de polemici, inregistrand dintotdeauna contestatii care vizeaza materialele acumulate si puse la dispozitia utilizatorilor de pretutindeni in mod gratuit.
YouTube reprezinta un teritoriu care va fi protejat de efectele noului algoritm de cautare: cererile oficiale de takedown care-l vizeaza, nu traverseaza motorul de cautare, ci urmeaza calea site-ului insusi, limitand substantial numarul solicitarilor in masura sa-i penalizeze pozitia.
Asadar, nu numai ca YouTube va fi cel mai putin afectat de noile masuri, dar si-ar putea intari pozitia in acest context, prin avantajele dobandite de pe urma penalizarii tuturor rivalilor sai, care gazduiesc coduri embed alternative.
O miscare inteligenta care, pe de o parte contribuie la cresterea popularitatii grupului Google, atragandu-i elogii pentru lupta impotriva pirateriei, iar pe de alta parte, generand avantaje substantiale pentru propria gospodarie de contiunuturi, asigurandu-i alianta cu lumea hollywoodiana, cu un maxim de profit, precizeaza sursa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.