28 sept. 2012

Eichstätt, orasul bavarez care nu cunoaste somajul

Intr-o Europa incovoiata de criza, exista undeva un orasel care nu cunoaste somajul si consecintele sale devastatoare: Eichstätt, o localitate bavareza al carei secret al succesului nu depinde doar de forta sistemului productiv german.

Eichstätt
Considerat un fel de "insula a fericirii" din punct de vedere al locurilor de munca, Eichstätt  inregistreaza oficial o rata a somajului de numai 1,2%, adica aproape ca nu cunoaste sensul expresiei "caut loc de munca", relateaza Der Spiegel.

Asa cum explica primarul localitatii bavareze, in Eichstätt, cea mai mare parte a populatiei active lucreaza, iar tinerii nu intampina dificultati in gasirea unui loc de munca dupa incheierea studiilor, fie ele medii sau superioare.

Multe persoane care detin o diploma universitara, raman in acest orasel, motivate tocmai de situatia de bunastare generala si de linistea sociala de care se bucura localitatea.

"La noi problemele sunt nesemnificative: un caldaram nefinisat cum se cuvine sau cate o groapa aparuta pe mijlocul strazii", a marturisit Andreas Steppberger, primarul orasului, subliniind ca administratia localitatii face tot ce-i sta in putinta sa mentina acesta situatie "paradisiaca".

Secretul succesului acestui orasel se afla in activitatile institutiilor academice locale, dar si in numeroasele locuri de munca oferite de biserica: Eichstätt este pana la urma un oras bavarez, regiunea de provenienta a papei Benedict, inima catolicismului german.

Iata de ce, in acest orasel, se afla structurile Universitatii Catolice Eichstätt-Ingolstadt, un spital catolic si numeroase alte institutii religioase.

Cel de-al doile mare "furnizor" de locuri de munca este insa Primaria, dar si birourile administrative ale Fiscului, Evidenta Populatiei, scolile de stat, Facultatea de Pedagogie si Caminul de Batrani local.

Ce se intampla in sectorul privat

In paralel, sectorul privat inregistreaza o activitate puternica, gratie gigantului Audi, al carui sediu se afla la doar 30 de kilometri de oras, precum si colosului becurilor Osram, unde lucreaza 700 de locuitori ai orasului.

Zona e favorabila dezvoltarii economice, Camera de Comert inregistrand aproximativ 7.000 de firme mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea la Eichstätt.

Adevarata problema, in mod paradoxal, este reprezentata tocmai de insuficienta fortei de munca, nu de lipsa ofertelor de lucru, companiile avand nevoie indeosebi de ingineri si de resurse umane cu inalta calificare, precizeaza sursa.

Citeste si: Italienii se descurca: un intreg cartier din Roma utilizeaza propria moneda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.