30 oct. 2012

Concluzia antropologilor: Apple e o noua forma de religie

Dincolo de sensul metaforic al expresiei, atropologul Kirsten Bell, care isi desfasoara activitatea in cadrul Universitatii British Columbia, apreciaza ca marul tehnologic din Cupertino poate fi considerat pe drept cuvant o noua forma de cult.

Intervievata de jurnalistii de la Tech News Daily, specialista a analizat caracteristicile care definesc in esenta o religie, concluzionand ca acestea se regasesc, aproape in totalitate, in stategiile de comunicare utilizate de Apple.

Comparatia e discutabila: in lumea religioasa se regasesc credinte complet diferite, iar polemicile vizand diferentele substantiale dintre formele degenerative ale sectelor si marile comunitati de credinciosi, sunt cat se poate de aprinse.

Pe de alta parte, se poate afirma fara exagerare, ca nu exista marca pe glob care sa nu aspire (mai mult sau mai putin in mod deschis) la a-si transforma produsul final intr-un veritabil obiect de cult.

De aici, argumentele prezentate de antropologul britanic, au inceput sa capete chiar o anumita doza de umor: specialista a descris cadrul in care a fost prezentat dispozitivul iPad Mini la San Josè, in California, drept un fel de "catedrala presarata cu simboluri sacre, dominate de prezenta imaginii marului, care constituie insasi icoana grupului Apple".

Dar o religie nu poate exista in deplina sa splendoare, fara un sacerdot sau o figura carismatica, adorata de credinciosi. Si aceasta nu lipseste din contextul Apple: in opinia specialistei, in timpul expunerilor, reprezentantul grupului din Cupertino se adreseaza publicului "cu obiectivul de a-i improspata credinta, transmitand un mesaj-cheie, croit dupa forma si asemanarea principiilor care stau la baza marcii in sine".

Desi Kirstin Bell a tinut sa precizeze ca este vorba despre "o comparatie oarecum superficiala", in discursul sau, subliniaza faptul ca Apple sustine cu tarie ideea potrivit careia "vinde ceva mai mult decat simpla tehnologie, brandul promitand ceea ce se cheama "connected life", cu sensul unei vieti noi, complet diferite".

"Nu este aceasta directia catre care numeroase religii din lumea intreaga incearca sa calauzeasca, in esenta, pasii credinciosilor?", concluzioneaza interogativ Bell.

Citeste si: Apple: un strop de magie tehnologica pentru produsele viitorului (Galerie foto)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.