29 oct. 2012

Jurnalist grec arestat pentru publicarea listei titularilor unor conturi din Elvetia

Un jurnalist grec a fost arestat duminica, datorita faptului ca a dezvaluit o lista de titulari eleni ai unor conturi bancare din Elvetia.

Informatia este oferita de agentia ANSA, care citeaza o sursa anonima din cadrul politiei din Grecia.

Kostas Vaxevanos a publicat in paginile revistei "Hot Doc", 2.059 de nume ale unor cetateni greci, care detin conturi curente secrete la banca elvetiana HSBC, pe baza unor informatii dezvaluite de un angajat al acestei institutii.

Numele titularilor greci fusesera deja transmise guvernului de la Atena in anul 20101, de catre ministrul de finante fancez de la vremea respectiva, Christine Lagarde.

In prezent, Lagarde este director al Fondului Monetar International, precizeaza sursa.

Potrivit TM News, lista cuprinde de fapt numele unor cetateni greci care se fac vinovati de evaziune fiscala: "presa online nu a menajat autoritatile de la Atena, afirmand ca atat guvernul actual, cat si cele precedente, cunosteau foarte bine identitatea evazorilor".

Ministerul de Finante elen nu a dezvaluit date privitoare la suma totala despre care ar fi vorba in acest context, dar in cursul lunii iunie 2012, a indicat faptul ca in ultimii doi ani, peste 16 milioane de euro au fost transferate in afara tarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.