25 dec. 2012

Insulele Hawaii - eroziunea interna va aplatiza relieful?

Potrivit studiilor recente efectuate de oamenii de stiinta, relieful Insulelor Hawaii prezinta un proces de eroziune interna, care va conduce treptat la o aplatizare a intregului teritoriu.

Este vorba indeosebi despre muntii din Insula Oahu, ce face parte din Arhipelagul Hawaian, care par sa se "dizolve" pe zi ce trece, relateaza Gaianews.

"Am incercat sa intelegem cat de rapid este acest proces de dizolvare la nivelul insulei si in ce masura este el influentat de clima", a explicat geologul Steve Nelson de la Brigham Young University.

"In Insulele Hawaii se dizolva mai multa materie din interior decat se pierde prin eroziune externa", afirma specialistul.

Timp de doua luni, oamenii de stiinta au cules date vizand acest fenomen neobisnuit, care se datoreaza actiunii apelor subterane, masurand in acelasi timp si efectele produse de agentii externi si apele de suprafata, si comparand in final rezultatele.

Potrivit estimarilor specialistilor, Insula Oahu va continua sa inregistreze o accentuare a acestui fenomen pentru o lunga perioada de timp (circa 1,5 milioane de ani), dupa care intensitatea eroziunii interne isi va diminua efectul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.