Un grup de oameni de stiinta de la Institutul de Astronomie din Hawaii (IFA) a inlaturat ipoteza coliziunii planetei noastre cu asteroidul 2011AG5, care era considerat amenintarea anului 2040.
Utilizand telescopulGemini Nord, amplasat pe muntele Mauna Kea, oamenii de stiinta de la institutul hawaian au stabilit ca traiectoria asteroidului nu reprezinta un potential pericol pentru Terra, relateaza Gaianews.
In trecut, o serie de specialisti au estimat ca riscul ca acest musafir nepoftit sa loveasca Pamantul in 2040, ar fi fost destul de mare ca sa starneasca ingrijorare - mai exact, probabilitatea era de 1 la 500.
Asteroidul 2011AG5, avand dimensiuni superioare celor pe care le prezinta un teren de fotbal, ar fi putut in aceste conditii sa emane circa 100 megatone de energie - un impact de cateva mii de ori mai mare decat cel al bombelor atomice care au pus capat celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Statisticile intocmite de experti au relevat ca un corp ceresc de asemenea dimensiuni ar putea lovi Terra in medie odata la 10.000 de ani.
"Noile observatii efectuate cu ajutorul tehnologiei oferite de Gemini Multi-Object Spectograph, au fost deosebit de dificile", a declarat Richard Wainscoat, unul din membrii echipei de experti implicati in acest proiect.
"Am fost surprinsi insa de usurinta cu care telescopul Gemini a reusit sa regaseasca pe cer traiectoria unui obiect aflat la o distanta atat de mare si prezentand o luminozitate atat de redusa", a afirmat specialistul.
Potrivit unui comunicat de presa transmis de Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, noile rezultate au cotribuit la reducerea interesului manifestat fata de asteroidul 2011AG5, dar au demonstrat ca astronomii detin tehnologii suficient de avansate pentru a prevedea eventualele traiectorii periculoase ale unor asteroizi pe viitor, concluzioneaza sursa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.