31 ian. 2013

Vladimir Putin pariaza pe gheturile din Antarctica

Vladimir Putin, pariaza pe oportunitatile si resursele ascuse sub gheturile din Antarctica, planificand o serie de expeditii importante la Polul Sud, in perioada 2013-2017.


Rusii nu sunt insa singurii interesati de o astfel de misiune: oamenii de stiinta din lumea intreaga se intrec in a identifica oportunitati de explorare si descifrare a misterelor Antarctice, relateaza TM News.

Alte doua proiecte, care au drept obiectiv studierea taramurilor inghetate ale Polului Sud, se afla deja in curs de desfasurare - rusii au fost cei dintai care au reusit sa foreze in adancimile Antarcticii, pentru a cerceta Lacul Vostok.

Potrivit afirmatiilor specialistilor, lacul e prins in capcana gheturilor antarctice de 25 de milioane de ani, la o adancime de circa 4 km, constituind un bazin care ar putea gazdui forme de viata necunoscute.

In opinia celor ce sustin teoria existentei unei baze a celui de-a Treilea Reich, construita cu cea mai mare discretie in aceasta zona in perioada regimului nazist al lui Hitler, aici s-ar putea afla ascuns in realitate, trupul dictatorului german.

Dincolo de legendele trecutului insa, strategia lui Putin este orientata spre orizonturi viitoare, captand interesul observatorilor internationali si nu numai.

John Priscu, profesor la Montana State University, a afirmat intr-un documentar realizat pentru BBC (The Last World of Lake Vostok), ca specialistii rusi au inregistrat succese remarcabile din punct de vedere tehnologic in aceasta zona, facilitand recoltarea unor probe deosebit de interesante din profunzimile acestor ape misterioase.

Moscova nu are de gand sa se multumeasca insa cu putin: Vladimir Putin a anuntat ca intentioneaza sa efectueze o vizita in Antarctica, intr-un viitor apropiat.

Premierul rus, Dmitry Medvedev, a semnat la randul sau un program care traseaza coordonatele activitatilor expeditiilor rusesti la Polul Sud, pentru perioada 2013-2017.

Potrivit sursei citate, strategia Moscovei prevede sustinerea a cinci statii permanente amplasate in aceasta zona si alocarea a 2 miliarde de dolari pentru demararea unei vaste game de noi proiecte corelate, ceea ce ridica la cote considerabile stacheta asteptarilor Rusiei din partea indepartatului taram inghetat.

Citeste si: Google ne calauzeste pasii in Antarctica (Video)


Un comentariu:

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.