26 apr. 2013

Ucraina: o rezervatie naturala in aria interzisa de la Cernobal

O veritabila rezervatie naturala pare sa prinda forma la Cernobal, in aria interzisa, unde a avut loc catastrofalul accident nulcear din Ucraina.


In zona izolata de autoritati, flora si fauna cunosc o perioada de renastere, determinand specialistii sa demareze un proiect de "reevaluare" a intregii regiuni afectate de accidentul nuclear din 26 aprilie 1986, relateaza TM News.

In opinia specialistilor, Cernobalul poate spera la un viitor "verde", zona contaminata inregistrand transformari pozitive, dupa 27 de ani de la declansarea uneia din cele mai mari catastrofe nucleare din istorie.

Acesta este motivul pentru care, guvernul ucrainean, impreuna cu cel rus si bielorus, intentioneaza sa creeze aici, o rezervatie naturala protejata, pentru monitorizarea florei si faunei care tind sa repopuleze zonele afectate de radiatii.

"Lumea animala inregistreaza un veritabil boom la Cernobal", explica ecologistul Sergei Shaparenko, subliniind ca nu este vorba doar de speciile obisnuite de iepuri si vulpi, ci si de o serie de animale mai rare, pe lista carora se inscriu ursi, lincsi si bursuci.

Pentru Vadym Dukanov, directorul Fondului de Dezvoltare Ecologica, realizarea unui astfel de proiect ar fi cat se poate de binevenita, in conditiile in care zona reprezinta in prezent, doar o ruina de proportii impresionante.

Impotriva initiativei se ridica insa si critici, avansate de deputatul Valery Klachenko, cel ce se afla la conducerea comisiei pentru protectia victimelor de la Cernobal, in opinia caruia, zona este si va trebui sa ramana interzisa, chiar si atunci cand este vorba despre planuri de recuperare a acesteia.

Un comentariu:

  1. Noroc ca animalele si plantele nu au nevoie de aprobarea lor ca sa se reproduca! Pana se cearta ei, ce si cum sa faca, mai trec ani de zile, asa ca, in timpul asta, rezervatia o sa se creeze de capul ei :))

    RăspundețiȘtergere

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.