23 iul. 2012

Acei ingineri excentrici, care vor sa racoreasca Terra

In timp ce lumea intreaga e ocupata cu problemele create de criza economica mondiala, doi ingineri americani de la Harvard, au decis sa-si faca de lucru cautand solutii mai putin obisnuite pentru a racori planeta.

Este vorba despre un proiect cat se poate de straniu: cei doi intentioneaza sa actioneze direct asupra soarelui, intr-un experiment care va avea loc curand la New Mexico, relateaza The Guardian.

Experimentul presupune eliberarea de aerosoli de sulfat, intr-o actiune dirijata, avand drept model comportamentul vulcanic si modul in care sunt distribuiti sulfatii in stratosfera in urma eruptiilor.

Propunerea celor doi ingineri consta mai exact in utilizarea unui balon-aerostat, care va zbura la inaltimi extrem de mari, deasupra lucalitatii Fort Sumner din New Mexico, incercand sa reproduca efectele raspandirii sulfatilor vulcanici in stratosfera.

Pro si contra

David Keith, un geoinginer american care gestioneaza un fond generos pentru cercetare, sustinut de Bill Gates, s-a arata increzator in potentialul acestui proiect: "Geoingineria solara ar putea fi o metoda ieftina pentru diminuarea fenomenului de incalzire globala".

Keith intentioneaza sa demareze experimentul impreuna cu James Anderson, in mai putin de un an, pentru a verifica impactului pe care il va exercita eliberarea particulelor asupra ozonului.

Nu toata lumea este insa de acord: alti specialisti au semnalat faptul ca aceasta tehnica ar putea avea "efecte colaterale imprevizibile si chiar dezastruoase pentru evolutia meteo la nivelul planetei si asupra intregii productii alimentare".

Ambientalistii, pe de alta parte, se tem ca ideile geoingineriei le-ar putea faramita intreaga munca de convingere pe care o desfasoara in campaniile ce au drept obiectiv reducerea emisiilor de carbon la scara globala.
Scema proiectului de geoinginerie pentru a "racori" Pamantul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.