5 iul. 2016

Transplantul de cap - o interventie care frizeaza absurdul

Oricat ar parea de fantezista ideea, transplantul de cap se afla printre cele mai provocatoare proiecte aflate in atentia oamenilor de stiinta din zilele noastre, desi nu putine sunt piedicile in calea realizarii unei astfel de traznai.

transplantul de cap - o interventie care frizeaza absurdul

In opinia specialistului italian Sergio Canavero, gratie suportului tehnologic de ultima generatie, transplantul unui cap uman ar fi perfect realizabil.

Chiar daca afirmatia sa a produs perplexitate in randurile multor oameni de stiinta, medicina pare sa fi avansat cu pasi uriasi in directia interventiilor chirurgicale care frizeaza absurdul.

In realitate, un experiment inrudit a fost deja efectuat inca in anul 1970, de catre chirurgul si cercetatorul american Robert J. White (1926-2010), dar pe maimute.

Rezultatele experimentului au fost cat se poate de incurajatoare, maimuta-primitoare revenindu-si  la scurta vreme dupa operatie si prezentand semnale cerebrale si cognitive care se incadrau in parametrii normali.

Povestea aceasta este istorisita chiar de catre autorul interventiei, intr-un filmuletul postat la nivelul platformei YouTube, dar cu acces limitat, nefiind recomandat persoanelor sensibile.

in ceea ce priveste insa ideea sustinuta de Canavero, aceasta extinde aria de aplicabilitate a acestui tip de transplant la nivelul subiectilor umani, chiar daca procedura in sine presupune substituirea centrului care coordoneaza intreaga activitate nervoasa a corpului si care gestioneaza memoria, vorbirea, reflexele, ratiunea si comportamente extrem de complexe.

Proiectul reprezinta totodata si un subiect delicat, in contextul etic al punerii sale in practica, dar din punct de vedere "tehnic", dificultatile cele mai mari sunt corelate operatiunii de ingemanare a maduvii capului, cu cea prezenta la nivelul corpului primitor.

Procedura ar fi totusi posibila, apeland la un material de conjunctie pe baza de polimeri, cu mentiunea ca intreaga operatiune trebuie sa se desfasoare la o temperatura care sa nu depaseasca pragul de 18°C.

Acestea sunt conditiile in care se "conecteaza" in maniera optima fiecare muschi in parte si fiecare vas sanguin.

"Fizioterapia si stimularea electrica controlata a maduvii ar putea conduce la recuperarea integrala a mobilitatii si activitatii nervoase, intr-un interval relativ scurt pentru o operatie atat de sofisticata", sustine Canavero.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.