Organismul nostru pare sa faca distinctie, la nivel molecular, intre fericire si placere, raspunzand in mod diferit la cele doua stari, in contextul depasirii problemelor de sanatate.
Dupa cum bine spune un proverb romanasc, nu tot ce zboara se mananca: corpul uman inregistreaza si "prelucreaza" senzatia de bine, dupa criterii calitative de o acuratete fara egal.
Astfel, fericirea unei persoane, desi este caracterizata de o durata mai scurta decat placerile cu care subiectul s-ar putea auto-premia, are efecte benefice net superioare asupra starii generale de sanatate a organismului.
Mai mult decat atat: dupa cum se desprinde din studiul realizat de o echipa de specialisti, condusa de Barbara L. Fredrickson, de la University of North Carolina, multumirea care naste din actiuni "cu scop nobil", este un fel de panaceu universal pentru organism, in timp ce simpla placere poate avea chiar efecte negative.
"Filozofii au dezbatut indelung chestiunea celor doua tipologii de "bine" - una hedonistica, reprezentand generic experientele placute ale individului si o alta, mai profunda, eudaimonica, rezultata de pe urma unor actiuni cu semnificatie sau scop nobil, care depaseste granitele unei simple auto-premieri", explica Fredrickson.
Pentru a exemplifica, specialista descrie placerea pe care o persoana o simte atunci cand gusta mancarea sa preferata, in comparatie cu senzatia de multumire sufleteasca, experimentata in urma realizarii unui important proiect la locul de munca.
Ambele sunt percepute de individ ca stare de bine, dar la nivelul celulelor sale, numai ce-a de-a doua lucreaza impotriva efectelor stresului si strarilor depresive, imbunatatind considerabil starea generala de sanatate a subiectului.
Ca sa incheiem asa cum am inceput, cu o zicatoare din popor, specialistii au inventat pana la urma, mersul pe jos, explicandu-ne stiintific, ca nici o placere din lume nu se ridica la inaltimea multumirii sufletesti pe care o experimentam atunci cand ne vedem copiii realizati, nepotii jucandu-se in jurul nostru, sau visurile de o viata, implinite...
Studiul a fost publicat in paginile revistei de specialitate PNAS - Proceedings of the National Academii of Science.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.