19 aug. 2013

Omagiu marelui compozitor roman George Enescu (19 august 1881 - 4 mai 1955)

Astazi se implinesc 132 de ani de la nasterea marelui compozitor roman, George Enescu (19 august 1881, Liveni, Botosani - d. 4 mai 1955, Paris).


Demonstrand inca din frageda copilarie, un talent muzical aparte, micul Jorjac, asa cum era alintat de parinti, incepe sa cante la vioara la varsta de 4 ani si sustine primul sau concert, la 5 ani.

"Eram, daca-mi amintesc bine, un copil silitor si chiar destul de constiincios. La patru ani stiam sa citesc, sa scriu, sa adun si sa scad. Nu era meritul meu, caci imi placea invatatura si aveam groaza de aproape toate jocurile, mai cu seama de cele brutale; le gaseam nefolositoare, avand simtamantul ca pierd timpul; fugeam de zgomot si de vulgaritate, iar mai mult decat orice, simteam un fel de spaima innascuta in fata vietii. Ciudat copil, nu?" - Bernard Gavoty - Amintirile lui George Enescu.

Dupa absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, isi continua studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899) sub indrumarea lui Armand Marsick (vioara), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Fauré (compozitie). In ziua de 6 februarie 1898 isi face debutul in calitate de compozitor in cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonica Opus 1 Poema Romana. In acelasi an incepe sa dirijeze concerte in Bucuresti si sa dea recitaluri de vioara, scrie Bestmusic.

"Pentru mine, Enescu va ramane una din veritabilele minuni ale lumii (...). Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o tara de inegalata frumusete", il omagiaza la randul sau, celebrul Yehudi Menuhin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.