28 aug. 2013

Ou de strut - suport pentru cea mai veche reprezentare a globului pamantesc

Cea mai veche reprezentare a globului pamantesc a fost realizata in anul 1504, pe doua jumatati inferioare de oua de strut, unite intre ele, pentru a se obtine o forma cat mai apropiata de cea reala.

Doua jumatati inferioare de ou de strut,
unite - utilizate drept suport pentru cea
mai veche reprezentare a globului

Potrivit  The Portolan (revista oficiala a Washington Map Society), pe suprafata acestuia, Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu sunt desenate cu o meticulozitate deosebita, putandu-se identifica un total de 71 de denumiri.

In zona asiatica de sud-est, putin cunoscuta la vremea respectiva insa, apare o inscriere laconica, dar nu tocmai surprinzatoare: "Hic sunt dracones" (aici sunt dragonii).

Nici Americile nu sunt reprezentate cu prea multa precizie, avand in vedere ca la numai 12 ani dupa marea descoperire a lui Cristofor Columb, informatiile despre acest taram, erau inca destul de vagi la Florenta, unde se presupune ca a fost realizat acest glob bizar.

In aceasta zona apar doar trei inscriptii: "Mondus Novus", "Terra del Brazil" si "Terra Sanctae Crucis".

In realitate, exista o reprezentare a globului pamantesc, mai veche decat aceasta, realizata in anul 1492, pe o capsula laminata de in si ranforsata cu lemn, acoperita de o harta a lumii, pictata de Georg Glockendon, dar fara cele doua Americi, descoperite abia in martie, 1493. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.