Dupa ani si ani de experiente si cercetari tehnologice dedicate, specialistii au reusit sa realizeze primele ferestre inteligente, capabile sa controleze gradul de patrundere a luminii in incapere.
Ideea nu este noua - numeroase laboratoare ale lumii, cu pedigree indiscutabil in domeniul tehnologic, incearca de multa vreme sa creeze astfel de prototipuri, menite sa imbunatateasca gradul de eficienta energetica a locuintelor.
Specialistii din cadrul Institutului Lawrence
Berkeley, din California, au pus la punct insa, primul tip de ferestre care fructifica nanotehnologia, pentru a "sensibiliza" sticla la lumina.
Este vorba de fapt, despre un sofisticat sistem de blocare selectiva a luminii si caldurii deopotriva, atunci cand nivelul acestor parametrii depaseste limitele prestabilite de utilizator.
Detaliile proiectului au fost publicate in paginile revistei de specialitate Nature, in cadrul unui material mai amplu, care accentueaza importanta realizarii, subliniind caracteristica low-cost a componentelor sistemului.
Sticla utilizata la construirea acestor ferestre magice, ofera asadar posibilitatea controlului temperaturii si luminii dintr-o anumita incapere, prin schimbarea la comanda a gradului lor de opacitate, facilitand in acest mod limitarea consumurilor energetice interne.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.