16 nov. 2013

Kolima: Crimele comunismului dezvaluite de istoricul Nicolas Werth

Istoricul francez Nicolas Werth, specializat in istoria comunismului si coautor al volumului Cartea neagra a comunismului - capitolul dedicat fostului URSS, a decis sa viziteze personal Kolima.


Intr-o calatorie de trei saptamani, cu circa doi ani in urma, Werth s-a deplasat in inima Gulagului, in regiunea Kolima, alaturandu-se unui grup de cercetatori ai asociatiei ruse Memorial, pentru a culege marturii din partea celor cativa supravietuitori ai crimelor comuniste.

"Dupa ce am petrecut ani in sir scotocind prin arhivele dezumanizante ale Gulagului, aici am gasit o comoara nepretuita: marturiile celor ce au supravietuit lagarului", declara istoricul francez. 

Jurnalul acestei experiente deosebite in Kolima, s-a transformat intr-un volum cat se poate de interesant, dezvaluind locuri si istorii cutremuratoare, dintr-un calvar uman pe care comunistii l-au aplicat detinutilor din lagarele sovietice: Drumul din Kolima

Nemaibeneficiind de controlul caracteristic statului totalitar din vremea fostei URSS, Rusia de astazi nu a putut impiedica libera initiativa vizand recuperarea memoriei, astfel incat, cei ce au manifestat un interes special pentru acele evenimente, au reusit sa conserve tot ceea ce li s-a parut semnificativ.

Prezentul Kolimei este la fel de intunecat insa ca si odinioara - un taram in care speranta si entuziasmul nu exista, o tipica fundatura ruseasca, din care populatia s-a grabit sa evadeze parca, manata de o negraita disperare.

Cel mai frumos lucru din Kolima este doar culoarea ruginie a padurilor, imprumutata parca de tot ceea ce se mai regaseste in imprejurimi.

*Vezi: NICOLAS WERTH - Drumul din Kolîma. Călătorie pe urmele Gulagului; Traducere de Cătălina Mihai; Editura Corint, 2012


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.