5 oct. 2014

Paraziti din Universul Net: profilul psihologic al troll-ilor

Care internaut nu s-a confruntat fie si macar odata, cu veninoasele muscaturi online ale asa-numitilor "trolli" - pasionati de a raspandi vitriol si zazanie in Universul Net, cu o ravna iesita din comun, ca si cum de asta ar atarna intreaga lor existenta?

Troll - Profilul psihologic: frustrat si distructiv
Ei bine, acesti neobositi generatori de neghina online, au atras in cele din urma si atentia specialistilor in psihologie comportamentala, care au reusit, dupa efectuarea unui studiu aprofundat, sa creioneze profilul troll-ului clasic, dezvaluindu-i personalitatea din viata reala.

Se pare asadar ca troll-ul este un soi de sadic intepenit in fata monitorului, care savureaza pe indelete suferinta produsa internautilor de rautatile sale, plasate in mediul online ori de cate ori i se iveste ocazia.

Un grup de cercetatori canadieni din cadrul Universitatii Manitoba, au concluzionat in acest context, ca in spatele satisfactiei machiavelice de a provoca neplaceri altora, trollii ascund o personalitate negativa, prefacatorie si frustrare fara leac.

Internetul reprezinta un fel de Rai al troll-ilor, pentru ca le ofera oportunitati infinite de a-si manifesta pornirile distructive, ramanand in anonimat si evitand astfel sa-si asume raspunderea pentru efectele dureroase ale actinunilor lor.

Mai mult decat atat: distantarea virtuala de "victima", face ca acest soi de tortura online sa isi amplifice fluxul, hranindu-se din propria sa seva, intrucat nu conduce la instalarea sentimentului de vinovatie, asemenea unei fapte reprobabile din viata cotidiana.

Mergand pe firul descoperirii lor, cercetatorii sugereaza ca una din solutiile menite sa stavileasca elanul troll-ilor, ar fi ca site-urile specializate sa le dea in vileag adevarata identitate, pentru ca lasitatea acestor subiecti sa se intoarca impotriva lor - se pare ca unicul mod de a fi pusi la punct este asadar, acela de a-i aduce in lumina reflectoarelor, cu adevarata lor infatisare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.