18 apr. 2015

Magie si tehnologie. Omul la frontiera mutatiilor-surpriza

Atat de multe lucruri se pot obtine in ziua de astazi grazie unui dispozitiv smartphone - de la informatii si pana la cele mai variate servicii - gravitand in jurul aplicatiilor si functiilor inteligente oferite de acest mic accesoriu tehnologic.

Ei bine, lista e impresionanta, garnisita cu cele mai alese condimente, pentru a satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi ale consumatorilor, indiferent de varsta, sex sau pozitie sociala.

Dar numitorul comun al cerintelor celor ce nu-si mai pot imagina viata fara un smartphone in buzunar, ramane acelasi: mobilitatea.

Evolutia impresionanta a factorilor ce tin de universul informatic, a impus un ritm la fel de frenetic oamenilor pentru a se adapta la schimbari, la versiuni de programe noi, la sisteme de operare din ce in ce mai sofisticate, mai complexe, mai stufoase, cu o plaja de aplicabilitate din ce in ce mai larga.

Cei ce nu reusesc sa tina pasul se trezesc etichetati fara pic de mila drept "depasiti", "demodati", sau si mai rau - "obtuzi" sau "fosilizati".

Nu conteaza locul in care te afli sau activitatea pe care o desfasori - un smartwatch expus cu aparenta indiferenta la incheietura mainii sau un smartphone de ultima generatie, constituie astazi un simbol al bunastarii cuplate cu inteligenta tehnologica.

Impactul  noilor tehnologii asupra vietii nostre cotidiene este insa cu adevarat impresionant - e suficient sa ne gandim la modul in care motorul de cautare Google ne-a schimbat potentialul explorativ informational si nu numai...

Ca sa nu mai vorbim de potpuriul fara frontiere al imaginilor din universul online sau publicitar, de comunicarea in salsa social-network si despre limbajul specific adoptat in acest ambient.

E mai bine sau e mai rau? 
Traim o vreme a transformarilor esentiale pentru om, in care timpul si informatia tind sa capete caracteristici elastice, cu repercursiuni asupra propriei noastre existente, impingand lucrurile undeva la frontiera imaginatiei, acolo unde omul sufera pe nebagate de seama, mutatii de o natura imprevizibila si cu atat mai incitanta, ca intr-un roman stiintifico-fantastic pe cale de a fi scris cu litere de-o schioapa in cartea istoriei acestei planete fara seaman - Terra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.