14 ian. 2016

Vesti bune in lumea exploratorilor marilor: Calypso va fi lansata iar la apa

Faimoasa nava de explorare oceanografica a nu mai putin celebrului capitan Jeacques Yves Cousteau - Calypso - isi va relua curand calatoriile pe valurile marilor.

Calypso Cousteau - de J-Lepelletier, Deviant Art 
Nava a fost abandonata in anul 2007 intr-unul din porturile franceze, dar nu a fost complet data uitarii: proprietara celebrei Calypso este Organizatia Cousteau Society, care a decis sa o renoveze si sa o lanseze din nou la apa.

"Ne straduim sa scoatem nava din Concarneau (Bretania de vest) in aproximativ trei luni. Nadajduim sa renovam complet nava si sa o vedem din nou navigand ca ambasadoare a ocenelor, asa cum isi dorea capitanul", au declarat membrii echipei Cousteau.

Primele explorari oceanografice la bordul navei Calypso au fost realizate in anul 1950, in Marea Rosie, prilej cu care a fost efectuat un amplu studiu biologic dar si geologic al Insulei de corali Abu Latt, din arhipelagul Simone.

Calatoriile au continuat cu succes pana in anul 1996, cand nava a fost lovita accidental de o barja in portul Singapore, avariindu-se si scufundandu-se. Calypso a ramas sub apa timp de trei saptamani, apoi a fost recuperata si readusa in Franta, pentru a se "odihni" in portul La Rochelle.

Dupa moartea capitanului Cousteau, Calypso a trecut printr-o serie de experiente mai putin obisnuite: a fost renovata si intretinuta cu scopul de a fi transformata intr-un soi de muzeu sau mai degraba, o expozitie cu rol educational.

Daca echipa Cousteau va reusi insa sa finalizeze indraznetul proiect de punere la punct a tuturor detaliilor structurale ale navei si sa obtina autorizatiile necesare, in cursul anului am putea sa fim martorii unei noi aventuri oceanografice realizate la bordul lui Calypso.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.