30 sept. 2016

O licoare la inaltimea sarbatorilor: lichiorul de gutui

Pentru toti cei ce doresc sa-si impresioneze oaspetii in pragul sarbatorilor si nu numai, alaturi de bucatele delicioase, s-ar putea inscrie si o licoare cu adevarat la inaltime: lichiorul de gutui.

Lichior de gutui
De o eleganta si un rafinament deosebit, aceasta bautura parfumata, cu o aroma unica, de neegalat, cucereste pana si cei mai pretentiosi degustatori, atunci cand este preparata ca la carte. 


Desi reteta nu este dificila si nu presupune utilizarea unor ingrediente sofisticate, putine persoane mai prepara azi in familie lichiorul de gutui asa cum se obisnuia odinioara, in casa bunicii.

Iata insa in cele ce urmeaza, secretele ascunse in formula magica a acestei licori cu gust deosebit, in cazul in care doriti sa readuceti in propria casa, acel ceva special, cu aer usor vintage, care aminteste de pacea si armonia caminului in miezul iernii, atunci cand un paharel de lichior indulceste serile si aduce pe buze un zambet suav, greu de explicat, dar atat de binevenit:

Ingrediente:

Un kilogram de gutui sanatoase, praf de scortisoara, cuisoare si/sau 5 boabe de piper alb (pentru cei ce adora aceste mirodenii), coaja rasa de lamaie (dupa gust), 150 de grame de zahar tos si 700 ml de alcool (sau rachiu de secara).


Mod de preparare: 

Se spala bine gutuile, astfel incat sa se indeparteze orice urma de puf sau praf de pe ele si se sterg cu un servet curat, de preferinta de bumbac. Se dau pe razatoare (orificiile mari) si se inlatura cotoarele, coditele si partile dure ale fructului. 

Intr-un borcan spalat foarte bine si neaparat uscat, se presara un strat de gutui rase, coaja de lamaie rasa, apoi un strat de zahar cu mirodenii si se repeta operatiunea, in functie de diametrul borcanului, avand grija sa incheiem cu stratul de zahar.

Se varsa deasupra alcoolul sau rachiul de secara si se astupa bine borcanul cu un capac foarte curat, apoi se depoziteaza intr-un loc intunecos si racoros al casei, de preferinta in pivnita, iar daca nu avem pivnita, intr-o magazie sau camara racoroasa, lasandu-l astfel timp de trei luni, pentru macerarea gutuilor.

Se strecoara lichiorul obtinut prin tifon si nu prin strecuratoarea de sarma, apoi se imbuteliaza in sticlute cu forme cat mai placute, de preferat transparente, pentru a putea fi admirata culoarea incantatoare a continutului.   

Daca ne punem pe treaba inca de la aparitia primelor gutui, la inceputul lui octombrie, avem sanse ca minunata licoare sa fie numai buna de degustat de sarbatoarea Craciunului.

A se savura pe indelete!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.