Pentru toti cei ce doresc sa-si impresioneze oaspetii
in pragul sarbatorilor si nu numai, alaturi de bucatele delicioase, s-ar putea
inscrie si o licoare cu adevarat la inaltime: lichiorul de gutui.
Lichior de gutui |
De o
eleganta si un rafinament deosebit, aceasta bautura parfumata, cu o aroma
unica, de neegalat, cucereste pana si cei mai pretentiosi degustatori, atunci
cand este preparata ca la carte.
Desi
reteta nu este dificila si nu presupune utilizarea unor ingrediente
sofisticate, putine persoane mai prepara azi in familie lichiorul de gutui asa
cum se obisnuia odinioara, in casa bunicii.
Iata insa in cele ce urmeaza, secretele ascunse in
formula magica a acestei licori cu gust deosebit, in cazul in care doriti sa readuceti
in propria casa, acel ceva special, cu aer usor vintage, care aminteste de
pacea si armonia caminului in miezul iernii, atunci cand un paharel de lichior
indulceste serile si aduce pe buze un zambet suav, greu de explicat, dar atat
de binevenit:
Ingrediente:
Un
kilogram de gutui sanatoase, praf de scortisoara, cuisoare si/sau 5 boabe de
piper alb (pentru cei ce adora aceste mirodenii), coaja rasa de lamaie (dupa
gust), 150 de grame de zahar tos si 700 ml de alcool (sau rachiu de secara).
Mod de preparare:
Se
spala bine gutuile, astfel incat sa se indeparteze orice urma de puf sau praf
de pe ele si se sterg cu un servet curat, de preferinta de bumbac. Se dau pe
razatoare (orificiile mari) si se inlatura cotoarele, coditele si partile dure
ale fructului.
Intr-un
borcan spalat foarte bine si neaparat uscat, se presara un strat de gutui rase,
coaja de lamaie rasa, apoi un strat de zahar cu mirodenii si se repeta operatiunea,
in functie de diametrul borcanului, avand grija sa incheiem cu stratul de
zahar.
Se
varsa deasupra alcoolul sau rachiul de secara si se astupa bine borcanul cu un
capac foarte curat, apoi se depoziteaza intr-un loc intunecos si racoros al
casei, de preferinta in pivnita, iar daca nu avem pivnita, intr-o magazie sau
camara racoroasa, lasandu-l astfel timp de trei luni, pentru macerarea
gutuilor.
Se
strecoara lichiorul obtinut prin tifon si nu prin strecuratoarea de sarma, apoi
se imbuteliaza in sticlute cu forme cat mai placute, de preferat transparente,
pentru a putea fi admirata culoarea incantatoare a continutului.
Daca
ne punem pe treaba inca de la aparitia primelor gutui, la inceputul lui
octombrie, avem sanse ca minunata licoare sa fie numai buna de degustat de
sarbatoarea Craciunului.
A se savura pe indelete!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.