4 dec. 2016

De Sfantul Nicolae - sa fim mai buni si mai generosi

Maine, 6 decembrie, il intampinam din nou pe Mos Nicolae – o sarbatoare asteptata cu mult drag nu numai de copii, ci si de adultii care iubesc aceasta zi speciala, cu iz de gutui si dulciuri multe in cizmulite. 

De Sfantul Nicolae - sa fim mai buni si mai generosi
Prilej de demonstrare a dragostei si armoniei in sanul familiei, sarbatoarea Sfantului Nicolae da startul unor manifestari traditionale mult indragite de romani.

Targurile se numara printre evenimentele preferate ale romanilor inca din cele mai vechi timpuri, dar cele organizate de Sfantul Nicolae par sa aibe un farmec aparte, constituind o ocazie deosebita pentru a admira frumusetea obiectelor mesterite de maini harnice si pricepute si a degusta bucate delicioase, preparate dupa retete transmise din batrani.

Timp de trei zile, tarabele mestesugarilor isi asteapta musterii, revarsand cu generozitate la vedere, icoane, podoabe alese, opinci, covoare, scoarte, cosuri de nuiele, oale de lut, jucarii, zurgalai, sorcove, lazi de zestre pictate, fluiere si multe alte obiecte, care de care mai atragatoare. 

Nici pofticiosii nu se pot vaita: turta dulce, tuica si vinul fiert nu lipsesc din peisaj, alaturi de nuci, mere, gutui, placinte, miere si alte delicatese, numai bune de savurat.

Sfantul Nicolae – bun si bland, dar si aspru cu cei obraznici 

Sf Nicolae palmuindu-l pe Arie
Sfantul Nicolae era un om bun si bland, saritor, gata sa-i ajute pe cei aflati in nevointe, fiind cunoscut in traditia populara drept ocrotitorul fetelor sarace, gratie unei istorioare care relateaza cum acesta a lasat, pe timp de noapte, la usa a trei surori lipsite de zestre, toate cele de trebuinta pentru a se putea marita.

Dar putini sunt aceia care cunosc latura aspra a acestui sfant deosebit: aparator al dreptei credinte, Sfantul Nicolae i-a dat o palma lui Arie in timpul unui sinod in care acesta din urma tagaduia natura divina a Domnului nostru Isus Cristos.

In zilele nostre, aceasta trasatura aspra a sfantului, a fost transformata intr-un gest simbolic, sub forma unei nuieluse daruite copiilor obraznici sau care n-au fost cuminti, in loc de dulciuri si jucarii. 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.