7 sept. 2011

Odd Day - "ziua ciudata" a numerelor impare

O ochiada fugara in calendar si observam particularitatea datei de astazi: 7-9-11, adica 7 septembrie 2011 - o data compusa din numere impare, daca e sa o redactam precum in varianta de mai sus.

Americanii au numit-o "Odd Day", gratie seriei celor trei numere impare consecutive, o ciudatenie care se repeta doar de cinci ori intr-un secol si care, in acest caz, ar fi penultimul din cel de-al XXI-lea secol, avand in vedere ca urmatoarea data similara a secolului actual va fi 9-11-13, adica 9 noiembrie 2013.

De aici ideea lui Ron Gordon, un profesor pensionar din Redwood City, California, de a sarbatori ciudatenia datei de azi timp de 24 de ore, pe toata durata zilei, cu un site purtand denumirea Odd Day si un concurs care ofera drept premiu suma in dolari rezultata din succesiunea cifrelor datei, adica 791,1 dolari (circa 560 euro), pentru persoana care va reusi sa demonstreze cel mai bizar comportament in acest interval.

In realitate, Odd Day a fost sarbatorita in SUA pe data de 9 iulie 2011, pentru ca englezii scriu data punand pe primul loc luna, apoi ziua si la sfarsit anul: July 9, 2011.

Cine a ratat-o in iulie si e dornic de distractie cu orice pret, poate imbratisa deci formatul european, desi matematicienii considera ca nu e mare scofala: "N-am mai auzit de asa ceva pana acum, dar mi se pare o chestiune destul de stupida", a declarat profesorul George Bergman de la universitatea Berkeley, subliniind ca este vorba despre o simpla functie matematica ce se repeta de cinci ori intr-un secol - fenomen pe care unii il folosesc drept scuza pentru socializare.

Sursa: Corriere della Sera
Foto: happyoddday





Un comentariu:

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.