25 apr. 2012

Un vis american pare sa ia sfarsit: mexicanii se intorc acasa


Un vis american pare sa ia sfarsit: pentru prima data in istoria SUA, imigrantii din Mexic fac calea intoarsa, statisticile dezvaluind un fenomen pe care politicienii nu stiu cum sa-l catalogheze.

Spre Mexic, tot inainte
Cifrele cuprinse in rapoartele elaborate de Pew Forum for Hispanic Studies nu lasa loc de interpretari: fluxul transferurilor umane si-a schimbat directia,  relateaza publicatia italiana Giornalettismo.


„1,4 milioane de mexicani s-au transferat din Statele Unite in Mexic in perioada 2005-2010, adica dublu fata de numarul celor care au facut aceeasi alegere in cursul deceniului precedent”, se precizeaza in raport.



Pe de alta parte, numarul mexicanilor care s-au transferat in SUA in aceeasi perioada, a scazut sub 50% din cele 3 milioane inregistrate intre anii 1995 si 2000.

Potrivit declaratiilor lui Douglas Massey, profesor de sociologie la Princeton si co-director al proiectului Mexican Migration, fenomenul imigrarii mexicanilor in Statele Unite nu va mai atinge niciodata cote atat de inalte cum s-au inregistrat intre 1990 si 2000.

Cauzele care au determinat aceasta schimbare sunt multiple, pornind de la intensificarea controalelor la frontiere si continuand cu transformarile inregistrate la nivelul pietei muncii si a celei imobiliare, ce au suferit un declin semnificativ in ultimii ani, la care se adauga si diminuarea natalitatii din Mexic.

Sursa & Foto: Giornalettismo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.