21 mai 2012

Culturile de opium ale talibanilor, distruse de autoritati

Cultivarea plantelor din care se obtine opium-ul reprezinta de multa vreme una din sursele cele mai importante de venituri pentru talibani.

Culturi de plante opiacee in Afganistan
Mai mult decat atat: pe baza derivatilor de opium, talibanii au fondat un veritabil imperiu al drogurilor, care a sustinut ani in sir traficul cu substante narcotice in zona, relateaza The Guardian.

Iata de ce, distrugerea de catre autoritatile islamice a campurilor orientale din Afganistan, pline de astfel de culturi, a reusit sa surprinda presa internationala.

Masura a fost aplicata in regiunile Marawara si Shegal, la dispozitia comandantului Zia al-Rahman, care a ordonat trupelor sale sa nu menajeze nici macar culturile care apartin familiilor sarace, subliniind ca populatia locala a fost avertizata din timp asupra acestei decizii.


"Cultivarea plantelor pentru opium e ilegala si incompatibila cu perceptele noastre religioase", a decis organizatia fundamentalista, in ropotele de aplauze ale guvernului central afgan.

Acest comportament ramane insa destul de straniu, avand in vedere ca talibanii au fost demonstrat dintotdeauna o atitudine pragmatica in ceea ce priveste drogul, care a alimentat cu sume considerabile guvernul local.


In 2011, veniturile aduse de aceste plantatii s-au dublat fata de anul precedent, iar talibanii au fost foarte atenti sa nu cumva sa fie declansate confruntari armate in sudul tarii inainte de finalizarea recoltei, subliniaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.