Incovoiate de apasatoarele dificultati create de vartejul crizei in care au fost antrenate, Statele Unite si Uniunea Europeana, solicita bancilor elvetiene informatii asupra originii uriaselor fluxuri financiare care au alimentat anumite conturi dubioase din Tara Cantoanelor.
Bancile elvetiene in vizorul SUA si UE |
La vremuri noi, reguli noi: dupa ani intregi in care Elvetia si-a cladit o politica bazata pe neutralitate, in spatele careia a reusit sa acumuleze in conturile bancare proprii veritabile tezaure cu provenienta mai mult sau mai putin dubioasa, criza globala care a afectat in ultima perioada SUA si UE deopotriva, a facut ca privirile acestora din urma sa se intoarca in mod inevitabil asupra bancilor elvetiene, relateaza publicatia italiana online ViP.
Era doar o chestiune de timp pana ce Statele Unite si Uniunea Europeana sa ia in vizor conturile dubioase deschise la bancile din Berna, Lausanne, Geneva sau Lugano, in care s-au depozitat uriase sume rezultate din evaziunea fiscala a altor state si din alte operatiuni incompatibile cu normele legale.
Potrivit sursei citate, Elvetia se afla azi sub vizorul autoritatilor americane si europene, care solicita cu o insistenta fara precedent, ridicarea restrictiilor impuse de asa-numitele reguli ale secretului bancar, pentru a scoate la lumina enorma bogatie acumulata in seifurile acestor banci de pe urma tranzactiilor ilegale.
"Elvetia face parte din angrenajul unui colosal sistem de spalare a banilor", avertiza cu mai bine de 20 de ani in urma, sociologul Jean Ziegler, intr-un volum care faramita in mii de bucatele casta puterii elvetiene, bazata pe muntii de bani murdari acumulati.
Iata insa ca in ultima perioada, guvernul de la Berna lanseaza semnalele unei schimbari de conduita, manifestandu-si dorinta de a coopera cu SUA si UE in ceea ce priveste denuntarea activitatilor ilegale in urma carora banii sunt depozitati in conturi elvetiene.
Neplata taxelor devine astfel o grava abatere de la legile in vigoare pentru bancherii elvetieni, care se vor vedea constransi sa denunte operatiunile asupra carora planeaza suspiciunea de evaziune fiscala, asemenea oricaror alte tranzactii corelate traficului de droguri sau de arme spre exemplu.
In acest context, guvernul de la Berna a publicat recent un document alcatuit din circa 30 de pagini, intitulat "Strategie pentru o piata financiara competitiva si conforma legilor fiscale", menit sa puna capat (cel putin pe hartie), operatiunilor financiare dubioase care au marcat de-a lungul istoriei procesul de imbogatire a bancilor elvetiene, precizeaza sursa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.