21 iun. 2012

Flame si Stuxnet - arme informatice create de SUA si Israel

Un militar american a confirmat existenta unei legaturi intre virusul Flame si guvernul Statelor Unite, care ar fi creat acest malware in colaborare cu specialisti in informatica din Israel.

Stuxnet si Flame sunt puternic legati intre ei si au un obiectiv comun: incetinirea si chiar blocarea proceselor de productie a armelor nucleare, care se desfasoara in prezent in Iran, relateaza Washington Post.

Ipotezele, care au luat nastere cu cateva saptamani in urma, au fost confirmate de un fost militar american, suficient de bine "pozitionat" in sistem pentru a avea acces la astfel de informatii, care a declarat intr-un interviu acordat publicatiei americane, ca paternitatea acestor virusi, revine in egala masura Statelor Unite si Israelului.

Ascunzandu-se sub masca unei obisnuite operatiuni de actualizare a sistemului de operare Windows, Flame a constituit de fapt, privirea indiscreta a americanilor si israelienilor, aruncata in computerele iraniene, la nivelul structurilor in care se desfasoara programul de imbogatire nucleara, atat de temut de alte natiuni.

Zilnic, acest malware, a permis spionarea informatiilor rezervate, prin intermediul carora a fost posibila reconstruirea intregului mozaic al strategiei nucleare iraniene, pana la punctul la care SUA si Israelul sa decida daca si cand este cazul sa intervina.

Atat Flame, cat si Stuxnet, au fost zamisliti in laboratoarele informatice de la CIA sau NSA, cunoscand o evolutie constanta, ale carei origini au fost stabilite cu mai bine de cinci ani in urma, fiind chiar asociati proiectului Olumpic Games.

Flame reprezinta asadar o demonstratie clara a modului in care razboiul informatic nu mai este doar fructul unei fantezii prea bogate, ci o realitate care aduce in prim-plan, importanta sistemelor electronice si informatice, care transforma programele guvernamentale si retelele private in veritabile campuri de batalie, subliniaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.