Semintele de guar, o planta asemanatoare cu fasolea, ar putea constitui una din sursele neconventionale pentru producerea de energie electrica la scara larga.
Guar |
Cel putin aceasta este convingerea specialistilor americani, care nu au ezitat sa mizeze mult pe planta cultivata in nordul Indiei, unde saracia impinge populatia sa imbratiseze orice idee bizara care ar putea-o ajuta sa iasa din dificultatile unui nivel de trai din cele mai scazute, relateaza Giornalettismo.
Industria energetica din Statele Unite investeste mult in potentialul unei noi resurse, demonstrand un interes aparte pentru faina obtinuta din boabele de guar, a carei productie globala este asigurata in proportie de 80% de India.
"Boabele de guar mi-au schimbat pur si simplu viata", a declarat Shivlal, un cultivator indian care a vandut pastaile obtinute pe doua hectare de teren din statul Rajasthan, incasand 5.400 de dolari pe intreaga recolta, suma care reprezinta circa de cinci ori mai mult decat ceea ce era obisnuit sa castige intr-un intreg sezon.
"Am o casa adevarat si un televizor color, iar anul viitor mi-am propus sa cultiv guar pana si pe acoperis", a adaugat Shivlal cu entuziasm nedisimulat.
Guar pentru fracking |
Faina obtinuta din boabele de guar se utilizeaza la retetele culinare traditionale, pentru prepararea unor sosuri deosebite, sau chiar la inghetata, dar constituie pe de alta parte, un element fundamental in industria hidraulica sau in fracking, in cadrul procesului de extractie de petrol si gaz din bitum.
Fracking-ul reprezinta o tehnologie de avangarda, care ar putea schimba politica energetica mondiala: America de Nord s-ar putea transforma treptat intr-unul din cei mai mari exportatori de petrol din lume, precizeaza sursa, subliniind faptul ca SUA si-a exprimat deja intentia de a achizitiona circa 350 de mii de tone de produs pentru energia electrica locala, in 2012.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.