5 iun. 2012

Venus trecand prin fata Soarelui - ghinion pe Terra?

Coincidente si superstitii, au alimentat deopotriva de-a lungul istoriei lumii, legenda potrivit careia, atunci cand Venus "se plimba" prin fata Soarelui, asupra Terrei se abat necazuri cu nemiluita.

Cand Venus trece agale prin fata Soarelui...
Fenomenul are loc de doua ori la distanta de opt ani, dupa scurgerea unui interval de 105 ani intre etape si a fost descoperit in 1639, fiind asociat de indata cu ghinionul, relateaza Daily Mail.

Semnalarea oficiala a acestui fenomen in literatura de specialitate, este legata de numele lui Jeremiah Horrocks, care a si murit foarte tanar, la varsta de 22 de ani, dupa numai doi ani de la descoperirea sa - un alt "semn malefic" atribuit tranzitului planetei Venus prin fata Soarelui.

Astronomul francez Guillaume Le Gentil, a contribuit la randul sau la faima sinistra a fenomenului, deplansandu-se in India, in 1716, pentru a-l observa alaturi de Edmond Halley, dar din pricina capriciilor vremii a ratat spectacolul ceresc.

Asteptand timp de opt ani cea de-a doua aparitie a planetei Venus, francezul a fost din nou "sabotat" de nori, fiind nevoit sa se intoarca in Franta cu coada intre picioare, la o sotie care, declarandu-l mort, se casatorise a doua oara, risipind intreaga avere cu noul sau sot.

Cu unii muma, cu altii ciuma

Capitanul Cook
Capitanul Cook, mai norocos din fire, intorcandu-se dintr-o expeditie in  Tahiti, organizata pentru observarea aceluiasi fenomen, deveni descoperitorul Australiei si Noii Zeelande.

Halley a fost insa cel care a insufletit prima misiune de observare spatiala multinationala, cu scopul de a masura distanta corpurilor ceresti fata de Pamant, din diferite puncte ale lumii, punand astfel bazele unei ample actiuni de relevare cat mai precisa a distantelor dintre planetele sistemului solar si in consecinta, chiar a dimensiunilor acestuia.

Circa 120 de astronomi din diferite tari i s-au alaturat lui Halley in acest proiect, formand un grup de-a dreptul impresionant pentru acele vremuri.

Cum stam cu sfarsitul lumii?

Apocalipse
Asa cum se intampla deseori, pe marginea unui astfel de subiect, se ingramadesc multi profeti sa prezica un lung sir de catastrofe, intrecandu-se unul pe altul in viziuni mai mult sau mai putin apocaliptice.

Acest concurs inedit, a fost castigat insa la ora actuala de catre astronomul belgian Patrick Geryl, cel care a afirmat ca trecerea planetei Venus prin fata Soarelui confirma ca sfarsitul lumii va avea loc in data de 21 decembrie 2012, concluzioneaza sursa.

Venus isi face de fapt "intrarea in peisaj" marti, putin dupa miezul noptii, putand fi observata pe bolta Americii de Nord, apoi in America Centrala si in zona septentrionala a Americii de Sud.

In ochii observatorilor, Venus apare asemenea unui punct intunecat pe suprafata Soarelui si poate fi vizualizat doar cu ajutorul unor filtre speciale, pentru protectia ochilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.