Un grup de cercetatori din cadrul Universitatii din Cardiff, au demarat o serie de experimente pentru studierea evolutiei ambliopiei, cosand chirurgical pleoapele unor feline selectionate special pentru acest proiect.
Este vorba despre o initiativa care a atras critici aspre din partea organizatiilor ce militeaza pentru apararea drepturilor animalelor, care au definit practica "inacceptabila si de o cruzime nemasurata", relateaza Daily Mail.
In opinia acestora, experimentul este pe cat de crud, pe atat de inutil, intrucat rezultatele studiului oricum nu s-ar putea materializa in aplicatii concrete pentru oameni, dar purtatorii de cuvant ai universitatii britanice sustin contrariul:
"Anumite boli ale ochilor precum ambliopia, sunt incurabile in copilarie, astfel incat experimentul contribuie la intelegerea modului in care creierul se adapteaza la semnalele transmise de la ochii unor subiecti cu varste fragede, pentru a putea ajuta pacientul pe termen lung".
Pisoii sunt utilizati in cadrul experimentelor de acest tip intrucat ochii acestora se comporta similar cu cei umani, cunoscand o evolutie a functiei vizuale:la nastere, vederea este slaba, dar pe masura trecerii timpului, aceasta se imbunatateste gratie conexiunilor cu celulele cerebrale.
Proiectul in speta a constat in cresterea unui numar de 31 de pisoi pana la varsta de o luna, apoi inchiderea chirurgicala a pleoapelor acestora, sub anestezie totala, pentru un interval cuprins intre doua si sapte zile., fiind tinuti sub observatie pentru monitorizarea activitatii cerebrale.
Obiectivul specialistilor era tocmai de a "intelege cum a evoluat vederea pisoilor inainte de cufundarea acestora in intunericul total", desi nu rezulta prea clar din explicatiile celor ce au condus experimentul, de ce ar fi drept sa se coasa pleoapele pisoilor pentru a se intelege cum le functioneaza creierul, subliniaza sursa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.