4 aug. 2012

Cum influenteaza schimbarile climatice politica mondiala

Mica Era Glaciara, care a afectat Pamantul incepand cu secolul al XVI-lea si pana in secolul al XVIII-lea, ar fi determinat decaderea Imperiului Otoman, impiedicandu-l sa mai reprezinte o amenintare pentru Eropa.

Cel putin aceasta este convingerea lui Sam White, autorul tezei "Climate of rebellion in the early Ottoman Empire", potrivit careia marea putere a vremii respective, ar trebui privita nu ca un conglomerat de popoare, ci ca o matrice la nivelul careia se comasau resursele naturale puse la dispozitia unei dinastii, relateaza La Stampa.

Odata cu declansarea fenomenului de scadere a temperaturii in multe zone ale Anatoliei, productia agricola s-a diminuat considerabil, conducand la perioade indelungate de foamete.

Nu intamplator este vorba despre aceleasi zone in care, in 1600, a izbucnit revolutia ce a impiedicat Imperiul Otoman sa gaseasca resursele necesare pentru o ofensiva indreptata impotriva Imperiului Habsburgic.

Potrivit sursei citate, efectele Micii Ere Glaciare asupra politicii mondiale, ofera o schema care ar putea fi redimensionata si analizata in contextul evenimentelor din Orientul Mijlociu, unde perioadele de crestere agricola au alternat dintotdeauna cu crizele ecologice, urmate de indelungatele perioade de refacere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.