In Ungaria, se afla in plin proces de desfasurare, un experiment care ar putea sta la baza unor schimbari importante in sistemul actual de gestionare a inchisorilor si a regimului carcerier: detinutii trebuie sa muceasca pentru a plati sumele aferente propriei detentii.
Este o initiativa cu ajutorul careia guvernul maghiar spera sa rezolve problema supra-aglomerarii cu care se confrunta inchisorile din Ungaria, trimitand un grup experimental de prizonieri sa lucreze intr-o ferma gestionata de penitenciarul din Nagyfa, relateaza TM News.
O posibila solutie la problemele cu care se confrunta in prezent sistemul?
Aceasta veche "gospodarie" penitenciara ar putea deveni cu timpul, un fel de colac de salvare a sistemului care traseaza coordonatele pentru modul in care se executa o pedeapsa cu privarea de libertate in Ungaria, coplesit pe zi ce trece de dificultati financiare, logistice si organizatorice.
La programul experimental participa intr-o prima faza, 60 de detinuti, cu condamnari cuprinse intre 3 si 6 luni, cu obiectivul de a recupera cheltuielile pe care le implica "sejurul" acestora in inchisore.
"Incercam sa-i implicam in activitati gratie carora vor fi rambursate cheltuielile cu detentia, prin productia de bunuri si chiar antrenand un oarecare profit", a explicat purtatorul de cuvant al penitenciarului, Zsolt Balogh.
In acest context, conducerea penitenciarului a decis sa acorde o atentie speciala tocmai cresterii profiturilor, oferind spre inchiriere o serie de spatii disponibile, unor companii incantate sa gaseasca astfel cu usurinta, forta de munca ieftina, garantata.
Cu 80 de euro pe luna, cheltuielile cu un astfel de salariat, reprezinta mult mai putin decat salariul minim pe economie impus de lege in Ungaria, situat undeva in jurul sumei de 300 de euro, precizeaza sursa.
Cine se opune
Impotriva acestui proiect, s-au dezlantuit o serie de organizatii non-guvernamentale, care sustin ca in acest fel detinutii sunt de fapt exploatati precum sclavii.
"Principalul scop al detentiei in sine nu este de a obtine profit de pe urma detinutilor, ci de a-i reintegra in societate cu o amprenta pozitiva, nu transformandu-i in sclavi moderni", sustine Balazs Toth, reprezentantul organizatiei "Comitetul din Helsinki".
In replica, materialul publicat de TM News, prezinta declaratiile unuia dintre detinutii maghiari implicati in proiect: "Programul ne da o senzatie de semi-libertate dificil de presupus ca s-ar putea regasi in alte inchisori, care inchid intre patru pereti condamnatii si impun o disciplina extrem de rigida. In schimbul muncii noastre, beneficiem de conditii mai bune pentru ispasirea pedepsei, ca si cum am lucra in societatea normala".
Nagyfa, Ungaria - detinutii isi platesc "sejurul" in inchisoare |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.