20 sept. 2012

Gena responsabila de capacitatea de a fi o mama buna

A fost supranumita "gena mamei bune" si pare sa fie responsabila pentru instinctul matern al unei femei, determinand gradul acesteia de a se demonstra capabila sa-si ingrijeasca bine copiii.

Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta, in urma unui studiu menit sa dezvaluie secretele "talentului" si daruirii cu care anumite femei se dedica propriilor copii, in timp ce altele se demonstreaza mai putin dotate cu spirit matern, relateaza Gaianews.

Porivit teoriei elaborate de Ana Ribeiro, de la New York Rockefeller University, aceasta gena e in masura sa controleze comportamentul biologic fundamental al mamei, stabilind modul in care aceasta isi va manifesta spiritul protectiv fata de copii.

Mai mult decat atat, aceeasi gena este responsabila si pentru abilitatea cu care mama asigura o buna alimentatie a copilului, precum si de educatia pe care i-o va da de-a lungul vietii.

Specialistii au efectuat experiente pe cobai, relevand comportamente diferite la femelele carora le-a fost redus artificial nivelul de neuroni specifici, observandu-se ca aceastea au dedicat mai putin timp ingrijirii puilor  lor decat exemplarele asupra carora nu s-a intervenit.

"Manipularea unei gene specifice in cadrul unui grup anume de neuroni, poate altera drastic comportamentul biologic esential pentru supravietuirea unei specii", a declarat Ribeiro.

Pana in prezent, se cunostea faptul ca o anumita zona cerebrala controleaza agresivitatea sau  comportamentul sexual, dar in ceea ce priveste instinctul matern, rezultatele studiului sunt surprinzatoare, iar specialistii spera ca acestea sa reprezinte un inceput pentru descifrarea mecanismelor care se afla la baza comportamentului matern in general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.