19 sept. 2012

Scott Fahlman, omul care a inventat un zambet special

Era 19 septembrie 1982 cand Scott Fahlman a inventat un zambet special, destinat sa intre in istorie, utilizand intr-un forum online trei caractere devenite simbol al surasului tehnologizat: ":-)".

Scott Fahlman
A fost un act spontan, nascut odata cu un mesaj care lansa invitatia de a utiliza combinatia pentru a sublinia caracterul amuzant al unei fraze, sau pur si simplu tonul de gluma intr-o conversatie online, relateaza Webnews.

Propunerea s-a demonstrat cat se poate de inspirata, continand o enorma valoare comunicativa comprimata intr-o pastila digitala, prin simpla apasare a trei taste, la indemana  tuturor si cat se poate de clar.

Cu 30 de ani in urma, s-a nascut asadar primul "smiley", care a lansat o veritabila cursa in crearea de noi si noi emoticons, menite sa sugereze expresii ale fetei, care au devenit ulterior parte integranta din codul nostru lingvistic.

Scott Elliot Fahlman, profesor de informatica la Carnegie Mellon University, a introdus in limbajul colectiv o veritabila inventie revolutionara, care azi se regaseste in miliarde de email, status, postari si sms-uri, pe toate meridianele lumii.

Odata cu zambetul digital :-) s-a nascut insa si opusul sau, simbolul intristarii :-( , care de-a lungul timpului, si-a pierdut intrucatva sensul egal si contrariu al omologului sau cel vesel, rezervandu-si o doza de demnitate si autonomie proprie, greu de descris in cuvinte.

Mesajul care a lansat oficial primul emoticon:


19-Sep-82 11:44    Scott E  Fahlman             :-)
From: Scott E  Fahlman <Fahlman at Cmu-20c>
 
I propose that the following character sequence for joke markers:
      
:-)
        
Read it sideways.  Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends.  For this, use
        
:-(




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.