Exista anumite specii de animale letale, care in mod paradoxal, ajuta la oamenii de stiinta la obtinerea de rezultate pozitive in ceea ce priveste combaterea unor boli care au secerat o multime de vieti umane de-a lungul istoriei.
Serpi, crocodili sau rechini, cunoscuti pentru viteza si forta uimitoare cu care ar putea lansa un atac ucigas asupra omului, permit cercetatorilor sa identifice o serie de remedii pentru invingerea bataliei cu anumite patologii grave, relateaza Cracked.
Crocodilul
Crocodilul |
A atras atentia oamenilor de stiinta indeosebi gratie capacitatii sale impresionante de a supravietui intr-un mediu mlastinos, fara a parea catusi de putin afectat de infectii.
Chiar si atunci cand sunt ranite si sangereaza, aceste gigantice reptile, desi se afunda in ape si terenuri pline de bacterii periculoase, nu cad prada infectiilor.
Iata de ce, specialistii au decis sa analizeze cu atentie motivele pentru care crocodilii se demonstreaza atat de rezistenti, descoperind in acest fel ca sangele lor este in masura sa respinga 23 de bacterii din 23 testate, in timp ce omul reuseste sa evite doar 8 din 23.
Proteinele din sangele crocodililor s-au relevat asadar utile pentru apararea organismului uman de anumite bacterii care in trecut faceau numeroase victime.
Cobra
Cobra |
Veninul cobrei provoaca dureri infioratoare, putand conduce la paralizie: toxinele injectate in organism prin muscatura unei astfel de sarpe, ataca sistemul nervos, blocand fluxul de informatie transmis muschilor si suprima capacitatea corpului de a lupta pentru respingerea atacului.
In cazul sistemelor imunitare hiperactive, veninul cobrei se demonstreaza asadar eficace pentru ajutarea pacientilor: specialistii au brevetatchiar un proces pentru inlaturarea elementului paralizant din venin, pentru a crea un fel de regulator al sistemelor imunitare anarhice.
Descoperirile oamenilor de stiinta au condus la crearea unor noi metode de combatere a flagelului constituit de virusul HIV si a sclerozei multiple.
Liliacul vampir
Liliacul vampir |
Substanta anticoagulanta secretata de liliacul vampir in momentul muscaturii, face ca victimele sale sa continue sa sangereze, tocmai pentru ca ranile nu se inchid in timp util - efectul anticoagulant poate dura chiar pana la 9 ore.
Observatiile expertilor au condus la lansarea unor teste avand drept obiectiv extragerea proteinei din saliva acestei specii de lilieci, raspunzatoare de blocarea coagularii sangelui, pentru a o utiliza in rezolvarea problemelor de blocaj circulator la nivelul organismelor umane.
Experientele au contribuit la identificarea unor solutii pentru accidentele vasculare cerebrale, gratie proteinei-magice putandu-se evita asadar o viata in scaunul cu rotile.
Rechinul
Rechinul |
Suprafata corpului rechinului este in asa fel cladita, incat nu poate fi atacata de bacterii: pielea e compusa dintr-un fel de dantura minuscula, dispusa in straturi, care favorizeaza alunecarea microorganismelor.
Aceasta descoperire le-a permis specialistilor de la Technologies Sharklet, sa realizeze o pelicula speciala, utilizata in spitale la izolarea suprafetelor care acumuleaza frecvent bacterii, cum ar fi manerele de usi sau diferite tipuri de bratari.
Gratie acestei solutii, incintele spitalelor au cunoscut o noua transformare, reducandu-se in mod considerabil riscul infectiilor in aceste medii deosebite.
Jararaca
Jararaca |
Este un alt sarpe letal, in masura sa-si ucida prada cu o muscatura, gratie dilatarii peste masura a vaselor sanguine, pana la instalarea sufocarii sau declansarii unei hemoragii interne.
Veninul acestei reptile determina cresterea tensiunii arteriale, continand o proteina care blocheaza enzima prezenta in sange, responsabila tocmai pentru regularizarea tensiunii.
Descoperirea ar putea contribui la identificarea unor noi metode de combatere a infarctului, accidentelor vasculare cerebrale si a bolilor cardiace in general.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.