27 nov. 2012

Din secretele abilitatilor matematice individuale

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca persoanele care demonstreaza capacitati intuitive superioare, detin si abilitati matematice mai avansate decat semenii lor mai putin deprinsi sa efectueze aprecieri cantitative cat mai precise.

Este vorba despre faptul ca unii sunt mai "talentati" in a masura din ochi spre exemplu, cate mere sunt intr-un mar sau cate mingii intr-o cutie, fara sa le numere - capacitate intuitiva pe care o demonstreaza si multe specii de animale, de altfel, relateaza Corriere della Sera.

Totusi, numai oamenii reusesc sa inteleaga si sa aplice sisteme numerice simbolice si formule de calcul, pentru a efectua operatiuni de la cele mai simple pana la cele mai complexe, dezvoltand chiar capacitati de elaborare a unor concepte matematice abstracte.

Calcule

Potrivit aprecierilor specialistilor, aceste capacitati tipic umane sunt corelate sensului non-verbal al cantitatii - o trasatura care apartine totodata si regnului animal.

Un studiu recent publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), releva tocmai variatia abilitatilor matematice ale omului, in functie de capacitatea de a aprecia cantitati, dimensiuni, distante sau alte valori, cat mai aproape de parametrii reali.

"Circuitele neuronilor implicati in matematica simbolica si complexa, interfereaza cu reprezentarile primitive ale numarului si dimansiunii", explica Stella Lourenco, autoarea studiului.

Asadar, sensibilitatea nativa a individului fata de cantitati si dimensiuni, reprezinta un factor hotarator in dezvoltarea ulterioara a abilitatilor matematice pe care acesta le va demonstra de-a lungul viatii.

"Este posibil sa fim dotati inca de la nastere cu structuri cerebrale specializate in recunoasterea numerica si cu o certa predispozitie la a percepe lumea in termeni cantitativi", sustine si Luisa Girelli, autoarea volumului "Noi si numerele", subliniind ca acest concept se afla la baza competentelor matematice ale omului, pe care acesta le poate largi in cursul vietii prin exercitiu, studiu si... fantezie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.