27 nov. 2012

Flori depoluante care vor produce platina

Desi pare un scenariu desprins din universul cinematografic SF, oamenii de stiinta si-au propus sa creeze o floare capabila sa depolueze solul in care este plantata si sa produca in paralel nano particule de platina.

Acesta este proiectul la care lucreaza un grup de cercetatori de la Universitatea din Warwick, in cadrul unui program de studiu in valoare de 3 milioane de dolari, relateaza Gaianews.

Floarea careia specialistii intentioneaza sa-i dea viata, va produce nano particule de platina si arseniu, cu scopul de a fi utilizate ulterior in canvertitori catalitici si tratamente impotriva cancerului.

Acest proiect inovativ de cercetare multidisciplinara a atras interesul a numeroase alte institutii prestigioase din lume, precum Newcastle University, University of Birmingham, Cranfield University si Edinburgh University, care si-au unit eforturile in acest context.

Oamenii de stiinta din aceste lacase stiintifice, au pus la punct o metoda pentru a demonstra faptul ca ideea este realizabila, astfel incat inlaturarea unor substante chimice nocive din solul poluat, precum platina si arseniul, s-ar putea transforma intr-un proces cu multiple avantaje, gratie a ceea ce se cheama "biorafinare".

"Lucram la realizarea unui instrument care nu numai ca va inlatura substantele poluante din sol si din cursurile apelor, ci va oferi mult mai mult: dezvoltand procese biologice specifice de biorafinare, am putea personaliza formele si dimensiunile metalului obtinut pe aceasta cale", a explicat Kerry Kirwan, de la Warwick University.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.